PRVA POSETA INOSTRANSTVU: Kim Džong-un već nekoliko dana u KINI, a evo i zašto!
Kim je ovom posetom iznenadio svet, Foto: EPA

potvrđene sumnje

PRVA POSETA INOSTRANSTVU: Kim Džong-un već nekoliko dana u KINI, a evo i zašto!

Kim nije boravio u poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. kada je funkciju preuzeo od oca, Kim Džong Ila

Objavljeno:

Kim Džong-un, lider Severne Koreje, boravio je u poseti Kini od nedelje do danas, prvoj poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsednikom Si Đinpingom i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših severnokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua. - Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila - rekao je lider Severne Koreje, čija je poseta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Severnoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji preneli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Severne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je poseta Kina bila njegov zadatak. Kineski predsednik je sa svoje strane prihvatio poziv da poseti Pjongjang. Poseta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rešavanju nuklearnog pitanja Severne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.

Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja. Kim nije boravio u poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. kada je funkciju preuzeo od oca, Kim Džong Ila. Japanski mediji su prvi preneli vest o mogućoj poseti Kima Kini. Agencija Kjodo je u utorak javila da je specijalni severnokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Džong Il tokom putovanja u inostranstvo, na železničkoj stanici u Pekingu i da se na licu mesta nalaze neuobičajeni velikih broj pripadnika kineskih snaga bezbednosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.