VREME JE POSTALO NENORMALNO: Protekle tri godine bile su NAJTOPLIJE u istoriji, a evo da li će i 2018. biti takva!
Dok se Arktik topi, Evropa je zavejana, Foto: EPA

klimatske promene

VREME JE POSTALO NENORMALNO: Protekle tri godine bile su NAJTOPLIJE u istoriji, a evo da li će i 2018. biti takva!

Izveštaj Svetske meteorološke organizacije je veoma zabrinjavajući

Objavljeno: 22.03.2018. 22:04h
  • 1

Već vidimo da se godišnja doba nisu kao nekad, a vremenski ekstremi nastaviće se i u 2018., objavio je UN u četvrtak.

Prethodne tri godine bile su najtoplije u istoriji merenja s toplotnim talasimaa u Australiji, arktičkom toplinom i nedostatkom vode u Kejp Taunu.

Atlantski uragani i monsunske kiše u Indiji doveli su do toga da je 2017. bila najskuplja godina u istoriji kada se radi o štetama od ekstremnih vremenskih i klimatskih prilika, stoji u godišnjem izveštaju Svetske meteorološke organizacije (WMO) o globalnoj klimi.

- Godina 2018. počela je tamo gde je 2017. stala - s ekstremnim vremenskim uslovima koji uzimaju ljudske živote i uništavaju imovinu - napisao je u izveštaju glavni sekretar WMO-a Peteri Talas.


Studija je potvrdila ranije zaključke da je 2016. bila najtoplija u istoriji mjrenja koja sežu do 19. veka a 2017. i 2015. su na drugom mestu.

To potvrđuje trend zagrevanja za koji Svetska meteorološka organizacija krivi emisije stakleničkih gasova.


- Što se tiče 2018., dosad se pokazalo da "Australija i Argentina pate od ekstremnih toplotnih talasa, a suša se nastavlja u Keniji i Somaliji, a Kejp Taun se bori s nedostatkom vode - kaže se u izveštaju.

Sekretar WMO je kazao da su neobično visoke temperature na Arktiku 2018. u suprotnosti sa žestokim zimskim olujama u Evropi i severnoj Americi.Godine 2015. gotovo 200 država obvezalo se prebaciti proizvodnju s fosilnih goriva, u okviru Pariškog klimatskog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Tramp, koji ne veruje da su emisije stakleničkih gasova glavni uzrok zagrejavanja planete i sumnja u teoriju globalnog zagrevanja, najavio je povlačenje iz tog sporazuma pa u Americi promovirše upotrebu plina, nafte i uglja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media