OVO JE SRAMOTA ZA CIVILIZACIJU! Uginuo POSLEDNJI beli nosorog na svetu!
Poslednji beli nosorog, Foto: Printscreen Youtube

EUTANAZIRAN

OVO JE SRAMOTA ZA CIVILIZACIJU! Uginuo POSLEDNJI beli nosorog na svetu!

Ostale su još dve ženke

Objavljeno:

Poslednji mužjak na svetu severnog belog nosoroga uginuo je posle "komplikacija povezanih s godinama".

U saopštenju rezervata iz Kenije navodi se da je 45-godišnji nosorog Sudan eutanaziran u ponedeljak, nakon što se njegovo stanje "značajno pogoršalo" i da nije više mogao da stoji. Nosorog je bio deo ambicioznih napora za spasavanje te podvrste od izumiranja, zajedno s još dve ženke.

Lečen je od komplikacija na mišićima i kostima izazvanih starošću, zbog kojih je imao velike rane na koži. Ovaj nosorog bio je u ležećem položaju od kraja februara zbog velike rane na desnoj nozi.

"Njegovo stanje se veoma pogoršalo u poslednja 24 časa. Nije mogao da stoji i mnogo je patio", navodi se u saopštenju i dodao je da je veterinarski tim doneo odluku da životinja bude uspavana.

Nosorog je prethodno živeo u zoološkom vrtu u Češkoj Republici, a potom je prebačen u rezervat udaljen 250 kilometara severno od Najrobija, gde je živeo sa poslednje dve ženke ove vrste, 27-godišnjom "Nadžin" i 17-godišnjom "Fatu". Svi pokušaji da se nosorozi pare prirodnim putem su propali, a prirodnjaci su organizovali akciju sakupljanja devet miliona dolara za finansiranje projekta lečenja neplodnosti.

Bonus video ESPRESO TVITER: Miloš Đurović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.