EVROPSKI PARLAMENT PROTIV KARLEUŠE: Evo šta su izglasali o VAKCINACIJI!
Šta li će Jelena Karleuša reći na ovu rezoluciju, Foto: Zorana Jevtić

borba za zdravlje građana

EVROPSKI PARLAMENT PROTIV KARLEUŠE: Evo šta su izglasali o VAKCINACIJI!

Parlamentarci su zabrinuti zbog negativne kampanje protiv vakcinacije

Objavljeno:

Jedno od gorućih pitanja u Srbiji je stav o vakcinaciji, a jedna od najglasnijih iz takozvanog antivakcinalnog lobija je pevačica Jelena Karleuša.

Ali ako ste mislili da je u Evropi situacija bitno drugačija, varate se. I tamo imaju silne probleme sa ljudima koji osporavaju opravdanost vakcinisanja i šire razne teorije zavere o ovoj civilizacijskoj tekovini.

Zato je juče Odbor za okruženje, javno zdravlje i bezbednost hrane Evropskog parlamenta izglasao Rezoluciju o neodlučnosti u vezi sa vakcinacijom i smanjenju stopa vakcinacije u Evropi, koju su zajedno napravili svi klubovi poslanika, što govori o ozbiljnosti s kojom Evropski parlament pristupa ovom rastućem problemu.

- Pad poverenja zbog straha od negativnih nuspojava dovodi do odbijanja vakcina koje spašavaju živote. Sistemsko informisanje javnosti, naučni dokazi i informacije koje dolaze od edukovanih medicinskih radnika deo su strategije kojom se borimo za porast vakcinacije, za zdravlje naše i budućih generacija - izjavila je hrvatska evroparlamentarka Dubravka Šuica, koja je više puta upozoravala Komisiju na pad broja vakcinisanih.

Evropski parlament u dokumentu osuđuje širenje nepouzdanih, zavaravajućih i nenaučnih informacija o vakcinaciji, koje se još dodatno podstiče medijskim kontroverzama.

Pozivaju se države članice i Evropska komisija da preduzmu korake protiv širenja takvih dezinformacija i da nastave da razrađuju kampanje za podizanje nivoa osvešćenosti i informisanja, naročito za roditelje, što uključuje stvaranje evropske platforme čiji će cilj biti povećanje broja vakcinisanih. Evroposlanici podsećaju da su vakcinacijom iskorenjene velike boginje i dečja paraliza u Evropi, ali ipak sve veći broj roditelja i pacijenata odlučuje da odgodi ili odbije vakcinaciju.

Raširena neodlučnost u vezi sa vakcinacijom postala je zabrinjavajuća zbog učestalih epidemija koje se beleže u zemljama članicama. Uz argumente da je vakcinacija jedna od najisplativijih dostupnih javnozdravstvenih mera, da je smanjenje primene vakcina u Evropi dovelo do značajnih slučajeva izbijanja malih boginja i s njima povezanih smrtnih slučajeva u više evropskih zemalja, i da su sve države članice Evropske unije podržale Evropski akcioni plan za vakcinaciju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 2015. – 2020. godine, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Komisiju na donošenje sveobuhvatnog akcionog plana EU kojim bi se rešio društveni problem neodlučnosti u vezi sa vakcinacijom. U Rezoluciji se pozivaju članice i Komisija da među lekarima i pacijentima podižu svest o preporučenim vakcinama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.