Izbori u Rusiji: PUTIN ODUVAO KONKURENCIJU pa se obratio naciji: HVALA VAM NA POVERENJU! (FOTO) (VIDEO)
Putin se zahvalio naciji, Foto: AP

POKIDAO JE!

Izbori u Rusiji: PUTIN ODUVAO KONKURENCIJU pa se obratio naciji: HVALA VAM NA POVERENJU! (FOTO) (VIDEO)

Putin pobeđuje u prvom krugu izbora za predsednika Rusije

Objavljeno: 22:58h

Prema izlaznoj anketu predsedničkih izbora u Rusiji, najveći broj glasova je osvojio aktuelni predsednik Vladimir Putin.

Putin pobeđuje u prvom krugu izbora za predsednika Rusije.

Prema izlaznim anketama cifra je varirala od 70 do 92 odsto.

23: 00 - Ruski predsednik Vladimir Putin, koji ubedljivo vodi na danas održanim predsedničkim izborima u Rusiji i praktično je na pragu novog šestogodišnjeg mandata, poručuje da će posle inauguracije biti promena u vladi. On je najavio i da će inauguracija će biti održana 7. maja.

- Uopšte, sve promene u Vladi treba da izvrši predsednik nakon stupanja na novi mandat i zato ću o tome misliti sada o tome i kako to da se uradi - rekao je Putin.

21: 30 - Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin upravo se obraća svojim pristalicama na Crvenom trgu.

- Vidim ove rezultate kao znak poverenja i nade. Ovo znači da ljudi cene ono što smo mi uradili.Vidim to kao veliko poverenje. Narod veruje da ćemo najodgovornije. Hvala vam što ste bili uz nas, trudićemo se da nastavimo da ostvarujemo još bolje rezultate - poručio je Vladimir Putin.

21: 10 - Vladimir Putin je na predsedničkim izborima na Krimu osvojio više od 90 odsto glasova, pokazuju prvi podaci CIK-a. Putin ubedljivo vodi sa 91,7 odsto glasova, a u Sevastopolju - 92 odsto.

foto: AP

19:45 - CIK: Putin vodi sa 72,53 odsto glasova

Centralna izborna komisija Rusije saopštila je večeras da aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin, posle prebrojanih 25,03 odsto glasova, vodi na izborima za predsednika sa 72,53 odsto.

foto: EPA

19.41 - Putinovo čeka rezultate uz jagnje i "putinovaču"

U selu Putinovu u opštini Medveđa stanovnici su ispekli jagnje povodom predsedničkih izbora u Rusiji. Sada čekaju kraj glasanja i proglašenje rezultata.

- Večeras smo se u svom selu Putinovu okupili da proslavimo godišnjicu prisajedinjenja Krima Rusiji i pobedu Vladimira Putina na predsedničkim izborima“, rekao je Mališa Petrušić, jedan od organizatora skupa. „Radujemo se zajedno sa ruskim narodom - dodao je Petrušić.

19:35 - Izborne ankete kažu sledeće:

Ruski predsednik Vladimir Putin pobedio je na danas održanim predsedničkim izborima, osvojivši 73,9 odsto glasova, javlja TAS S pozivajući se rezultate izlazne ankete. Fond javnog mnjenja navodi da Putin, prema prvim izlaznim anketama, vodi na izborima s osvojenih 77 odsto glasova birača, prenela je Ria Novosti. Drugi je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin s 11,8 odsto osvojenih glasova, a treći Vladimir Žirinovski s 5,9 odsto glasova. Prema podacima Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), za Putina je glasalo 73,9 odsto građana, za Grudinjina 11,2 odsto, a za Žirinovskog 6,7 odsto birača.

19:31 - Glasanje je završeno

Glasanje na izborima za presednika Rusije završeno je večeras na teritoriji čitave zemlje, a Centralna izborna komisija započela je prebrojavanje glasova, javljaju ruski mediji. U Rusiji su danas održani predsednički izbori, na kojima je aktuelni predsednik Vladimir Putin favorit, a ima sedam protivkandidata.

foto: Printscreen/youtube

Izlaznost do 19 sati je bila 59,5 odsto. Prema rezultatima prvih izlaznih anketa, prenosi TAS S, Putin je na danas održanim izborima osvojio 73,9 odsto glasova.

19: 24 - I ruski mediji pišu o Putinovom uspehu

19: 17 - Prema podacima fonda „Javno mnjenje“ Putin vodi sa 77 odsto glasova, Grudinjin ima 11,8 odsto, Žirinovski 5,9 odsto, a Sobčakova 1,8 odsto.

Kako je saopštio portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov Vladimir Putin bi mogao posetiti svoj izborni štab.

19: 00 - Izbojano je 21 odsto glasova, mahom sa istoka zemlje, koji pokazuju da Putin ubedljivo vodi sa 72 odsto glasova.

Kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin osvojio je 15,9 odsto glasova, dok je treći kandidat LDPR Vladimir Žirinovski 6,96 odsto glasova.

U Rusiji se danas održavaju predsednički izbori, na kojima građani biraju sedmog po redu šefa države. U trci za predsedničku funkciju je osam kandidata.

Aktuelni predsednik Vladimir Putin, koji je prvi put izabran za šefa države 2000. godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat.

Među ostalim predsedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinjin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak, koju je nominovala Građana inicijativa, i lider Komunista Rusije Maksim Surajkin.

Vladimir Žirinovski takođe je u trci za predsednika
Vladimir Žirinovski takođe je u trci za predsednika foto: Fonet

Na skoro 97.000 biračkih mesta glasa oko 110 miliona birača, od čega na teritoriji Rusije živi 108.968.869, a u inostranstvu 1.875.408 miliona u 144 zemlje.

Na skoro svim biračkim mestima postavljene su veb-kamere, koje bi trebalo da obezbede kontrolu poštovanja izbornog procesa. Izbore prati rekordan broj posmatrača — više od 144.000. Blizu 1.500 posmatrača došlo je iz 109 zemalja, a među njima su i posmatrači iz Srbije.

Sva biračka mesta čuvaju pripadnici policije, a samo u Moskvi o bezbednosti brine više od 17.000 policajaca.

Bonus video:

PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Koji mandat juri Vladimir Putin?!

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.