SEDAM GODINA PAKLA: Na današnji dan počeo je RAT U SIRIJI!
U Siriji se danas vodi proksi rat, Foto: EPA

razrušena zemlja

SEDAM GODINA PAKLA: Na današnji dan počeo je RAT U SIRIJI!

Počelo je kao građanski sukob, a onda se pojavio i ISIS...

Objavljeno:

Sirija danas ulazi u osmu godinusukoba s nastavkom borbe u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, i u Afrinu, kurdskoj enklavi na severu Sirije kod granice s Turskom, prenela je agencija Frans pres. Sukob je počeo 15. marta 2011. godine represijom demonstracija opozicije. Od tada je u toj zemlji poginulo više od 350.000 ljudi dok je sukob postao vremenom složeniji zbog učešća stranih sila i prisustva džihadista Islamske države. Sirijska vojska u sredu je uspela da udje u ključni grad enklave istočne Gute, poslednjeg uporišta pobunjenika do samog Damaska, gde se vode intenzivne borbe prema navodima opozcione Sirijske opozicije za ljudska prava. - Sirijske snage su napale grad Hamurije i uspele su da preuzmu delimičnu kontrolu - navela je opservatorija.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada su uz pomoć Rusije kao saveznika pokrenule 18. februara ofanzivu u istočnoj Guti kako bi od pobunjenika preuzele tu zonu u njihovim rukama od 2013. godine. U toj je zoni je od početka ofanzive stradalo 1.220 civila, medju kojima oko 250 dece. Povredjeno je 4.600 ljudi, dodala je opservatorija.

Na drugom frontu u Afrinu, turska vojska sprovodi ofanzivu protiv Kurda koje smatra povezanim s kurdskim pobunjenicima na svom tlu. Ta ofanziva je počela 20. januara i od tada su mnogi stanovnici pobegli iz Afrina, gde vlada nestašica hrane i lekova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.