UMRO STIVEN HOKING: Svet je ostao bez velikog genija i popularizatora nauke
Stiven Hoking je bio jedan od najpoštovanijih naučnika na svetu, Foto: Fonetap

kraj jedne ere

UMRO STIVEN HOKING: Svet je ostao bez velikog genija i popularizatora nauke

Hoking se gotovo celog života borio sa bolešću neurona

Objavljeno: 11:23h

Stiven Hoking, fizičar i jedan od najpoznatijih naučnika na svetu, umro je u 76. godini, saopštila je njegova porodica a prenosi BBC.

Britanski teorijski fizičar je poznat po svom pionirskom izučavanju crnih rupa, a autor je nekoliko čuvenih knjiga, od kojih je jedna Kratka povest vremena.

Njegova deca, Lusi, Robert i Tim su posle njegove smrti potpisala zajedničko saopštenje: "Duboko smo potreseni smrću našeg voljenog oca. On je bio veliki naučnik i izvanredan čovek čiji rad će živeti mnogo godina".

Stiven Hoking, čovek velikog uma, ali i velikog smisla za humor, borio se sa oboljenjem motornih neurona skoro celog života.

Zahvaljujući svojoj erudiciji, ali i vedrom duhu, bio je sjajan ambasador nauke i mnogo je učinio za njenu popularizaciju u širokim narodnim masama.

Njegova knjiga Kratka povest vremena postala je neočekivani bestseler, iako ni dan danas nije jasno koliko ljudi je zaista pročitalo i razumelo ono što piše u njoj.

Hoking se pojavljivao u mnogim TV emisijama, gde je pričao o Svemiru pomoću svog kompjuterski sintetizovanog glasa.

Hoking je rođen u Oksfordu 8. januara 1942. godine. Njegov otac, biolog, pobegao je iz Londona kako bi izbegao nemačko bombardovanje.

Hoking je ipak odrastao u Londonu, diplomirao je fiziku na Oksfordu, a zatim je doktorske studije iz kosmologije završio na Kembridžu.

Kao tinejdžer, uživao je u jahanju konja, ali na Kembridžu mu je ustanovljena bolest neurona koja ga je vremenom potpuno paralizovala.

Dok se pripremao za ozvaničenje veze sa svojom suprugom Džejn, 1964. godine, lekari mu nisu davali više od 3 godine života.

Bolest je, međutim, napredovala sporije nego što su oni očekivali, i Hoking je doživeo starost.

On i Džejn su imali troje dece, a uspeo je 1988. godine da izda svoje životno delo - pomenutu Kratku povest vremena, koja je prodata u više od 10 miliona primeraka.

Hoking je u nauci najpoznatiji po otkrivanju fenomena koji je danas poznat kao Hokingova radijacija - kroz koju crne rupe ispuštaju energiju, a zatim se pretvaraju u ništavilo.

Poznata je i njegova "teorija svega", kojom je pretpostavljeno da Univerzum evoluira po određenim čvrstim zakonima.

- Ovi zakoni mogu da nam daju odgovor na pitanje kao što je ono "kako je započeo Univerzum", zatim "kuda ide i kako će se završiti" - govorio je Hoking.

Hokingov status kao svetski poznate ličnosti promovisali su i Simpsonovi, u čijoj jednoj epizodi on pije pivo sa Homerom, nagoveštavajući da bi mogao da ukrade Homerovu ideju o tome da Svemir ima oblik krofne.

On se takođe pojavio u epizodi BBC-jeve humorističke serije Red Dwarf, i kao hologram samog sebe u seriji Zvezdane staze: Sledeća generacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.