POMOGAO JE UBISTVO 300.000 LJUDI, a nije odslužio ni dan kazne za te zločine! UMRO KNJIGOVOĐA IZ AUŠVICA! (FOTO)
Oskar Grening preminuo u 96. godini, Foto: Fonetap

jedan od poslednjih osuđenih

POMOGAO JE UBISTVO 300.000 LJUDI, a nije odslužio ni dan kazne za te zločine! UMRO KNJIGOVOĐA IZ AUŠVICA! (FOTO)

Grening umro u petak, 9. marta

Objavljeno:

Oskar Grening poznat kao "knjigovođa iz Aušvica", koji je 2015. godine postao jedan od poslednjih osuđenih za zločine nacističkog genocida nad evropskim Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, umro je u 96. godini, objavio je "Špigl".

On je umro u bolnici, a da nije započeo odsluženje četvorogodišnje kazne zbog uloge pomoćnika u ubistvu 300.000 ljudi u logoru Aušvic gde je stradao jedan milion žrtava.

"Špigl" piše da je Grening umro u petak, 9. marta, ali zatvorska uprava još nije izdala umrlicu. On sam nije učestvovao u ubistvima, ali je brojao gotovinu uzetu od žrtava po njihovom dolasku u logor.

Oskar Grening preminuo u 96. godini
Oskar Grening preminuo u 96. godini foto: Fonetap

Pažnju javnosti Grening je privukao 2005. godine, nakon što je u jednom intervjuu u kome je govorio o radu u logoru pokušao da ubedi ljude koji negiraju holokaust da se genocid dogodio i to u vreme kada su procesuirani pretežno visokorangirani zvaničnici ili vojnici, a ne nižerangirani službenici u vezi sa Holokaustom nad Jevrejima.

Grening je priznao da snosi moralnu odgovornost za to što je radio u Aušvicu, koje je uključivalo slanje novčanica koje je pronašao u prtljagu Jevreja pripadnicima SS-a u Berlinu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.