PUTIN PRIZNAO GREŠKU RUSIJE: Trebalo je da ratujemo za Srbiju 1999. godine
Vladimir Putin priznao da je greška bila što Rusija nije ratovala za Srbiju, Foto: Printscreen/youtube

oštro o greškama

PUTIN PRIZNAO GREŠKU RUSIJE: Trebalo je da ratujemo za Srbiju 1999. godine

To je bila posledica naivne i nesposobne ruske politike nakon rušenja Berlinskog zida 1989. godine

Objavljeno:

Rusija je trebalo da ratuje za Srbiju 1999. godine, smatra ruski predsednik Vladimir Putin. On je naveo da su dve najveće ruske greške to što je dopustila ujedinjenje Nemačke i NATO bombardovanje naše zemlje.

Putin je u intervjuu za dokumentarac je rekao da je greška napravljena u vezi sa Srbijom bila posledica naivne i nesposobne ruske politike nakon rušenja Berlinskog zida 1989. godine.

- Rusija je trebalo da predvidi velike geopolitičke promene širom sveta nakon ujedinjenja Nemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, gubeći tlo pod nogama. Ne samo što smo doprineli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja - rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija mislila da će se odnosi sa NATO razvijati u potpuno drugom smeru.

NATO je bombardovao Srbiju, što je prošlo bez sankcija Saveta bezbednosti UN

- Očekivali smo da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog pakta ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno. Takođe, mislili smo i da će se dogoditi neke tektonske promene u načinu na koji smo komunicirali - rekao je Putin.

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo.

- NATO je počeo da se širi ka istoku, a SAD su svime time bile podstaknute. Tako su se dogodili vazdušni napadi na Srbiju, koji su prošli bez sankcija Saveta bezbednosti UN - istakao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, osim u Srbiji, SAD i NATO su izveli vojne operacije i u Iraku i Avganistanu, a doveli su i do eskalacije verskog ekstremizma na Severnom Kavkazu.

Vladimir Putin priznao da je greška bila što Rusija nije ratovala za Srbiju
Vladimir Putin priznao da je greška bila što Rusija nije ratovala za Srbiju foto: Printscreen/youtube

- Sve se dešavalo jedno za drugim, kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspeh da shvatimo šta će se dogoditi sa našom zemljom i širom sveta nakon što smo uzmakli - naglasio je Putin.

Šef Kremlja smatra da se ništa od svega ne bi dogodilo, uključujući NATO napad na Srbiju, da je Rusija poslušala veliki broj saveznika Istočne Nemačke u zapadnom bloku, koji su dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Nemačkom.

- U Rusiji to nije bio slučaj. Rusija je smatrala da, ako nemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to sprečavati. I tako je Rusija u tome pomogla, prilično nesebično - ispričao je Putin.

Ipak, on navodi da su se sad vremena promenila i da Amerika pokazuje znake slabosti.

- Moraju se održavati principijelni, iskreni i otvoreni odnosi. To važi i za odnose među ljudima i u međunarodnoj areni. Svi naši partneri treba da znaju da ih ne varamo, ne zavlačimo i ne pokušavamo da ih pređemo. Ne moraju se svi slagati sa nama i mogu se raspravljati, ali treba da imamo jasan, transparentan i stabilan odnos na osnovu kojeg možemo da radimo. Tako se gradi poverenje i poštovanje. To je osnova za saradnju - rekao je Putin.

Vladimir Putin priznao da je greška bila što Rusija nije ratovala za Srbiju
Vladimir Putin priznao da je greška bila što Rusija nije ratovala za Srbiju foto: Printscreen/youtube

Voleo da radi za KGB

Vladimir Putin je izjavio da je voleo rad u KGB. On je naveo da je stekao ogromno iskustvo radeći kao agent u Istočnoj Nemačkoj od 1985. do 1990.

- Bio sam angažovan na regrutovanju ljudi i radio sam sa obaveštajnim agentima. To su bili jedinstveni ljudi, prvoklasni po ubeđenjima, intelektu, moralnosti, istrajnosti i životnoj snazi. Za mene je to bilo izuzetno iskustvo - istakao je Putin.

Na šaljivo pitanje da li se i dalje bavi regrutacijom i da li je nekoga pokušao da regrutuje na samitu G20 u Hamburgu 2017, gde se prvi put sreo sa Donaldom Trampom, Putin je uz osmeh odgovorio:

- Ne, time sam odavno prestao da se bavim.

- SAD svima, bez ikakve diskriminacije uvode sankcije, prave neke crne liste i sve redom nazivaju neprijateljima. Pokušavaju sve da stave u isti koš, što je znak slabosti, a ne jačine. To se ne radi tako, to je manifestacija nesposobnosti - objasnio je Putin.

Šef Kremlja je poručio celom svetu da je neophodno graditi odnose sa Rusijom kako bi sve bilo u najboljem redu.

Ujedinjenje Rusije i Evrope bila Kolova ideja

Putin je rekao da ideja o integraciji Rusije i Evrope, nazvana "Evropa od Lisabona do Vladivostoka (Tokija)", nije njegova, iako mu se često pripisuje. On kaže da je tu ideju imao bivši nemački kancelar Helmut Kol.

- On je predvideo promene na svetskoj političkoj sceni. Govorio je: Kad se SAD vrate doktrini "Amerika Amerikancima", Evropa će ostati jedan na jedan sa azijskim gigantima u usponu, Indijom i Kinom, ali neće moći da odgovori na taj istorijski izazov bez saveza sa Rusijom - podsetio je Putin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.