AMERIČKI KOMANDOSI SNIMILI SOPSTVENU SMRT: ISIS objavio potresne kadrove PAKLENOG OBRAČUNA U NIGERU! (VIDEO)
Poginulo je četiri vojnika, Foto: Youtube printscreen

borbe u nigeru

AMERIČKI KOMANDOSI SNIMILI SOPSTVENU SMRT: ISIS objavio potresne kadrove PAKLENOG OBRAČUNA U NIGERU! (VIDEO)

Četiri vojnika je poginulo u misiji

Objavljeno: 17:07h

Američke specijalne snage su zajedno sa 30 vojnika iz Nigera upali u terorističku zasedu u ovoj zemlji prošle godine.

Militanti ISIS-a uspeli da tog 4. januara ubiju četvoricu Amerikanaca, a sad su objavili i potresan snimak borbe s jedne ili više kamera na njihovim kacigama.

Snimak iz prvog lica, dug 9 minuta i 15 sekundi, prikazuje očajničku borbu američkih Zelenih beretki sa mnogo brojnijim neprijateljem koji ih je dočekao u zasedi, tokom izviđačke patrole kod sela Tongo Tongo u blizini granice između Nigera i Malija.

Amerikanci su poslani da istraže navodno skrovište lokalnog zapovednika ISIS-a. Afrički ogranak ISIS-a, Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin, objavio je video u sklopu svoje propagandne kampanje, a na početku snimka je iskazao odanost vođi ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadiju.

Američki i nigerski vojnici našli su se brojčano nadjačani i na brisanom terenu. Pokušavajući naći kakav-takav zaklon od vatre u početku su za to koristili svoj vojni terenac.

Iako nije oklopljen, jedan od komandosa je njime upravljao dok su druga dvojica, skrivajući se iza njega, pokušavali odgovoriti na paljbu terorista. Kako bi umanjili vidljivost neprijatelju, poslužili su se i dimnim bombama. Ali ubrzo su bili jednostavno preplavljeni neprijateljem koji je imao mnogo veću vatrenu moć.

Kad je prvi vojnik pao, drugi su ga povukli u zaklon iza vozila.

- Patrola je bila preplavljena vrlo brzo, nije bila u stanju dobiti situacijsku sjesnost, nije bila u stanju dobiti ležište, nije bila u stanju povući se na pokrivenu pozicije - objasnio je za CBS general brigadir Donald Bolduc koji je u penziji.

Jedan američki vojnik uskoro je pogođen. Njegov saborac izložio se paljbi kako bi se povukao iza slabog zaklona koji im je davao terenac. Budući da je neprijatelj bio sve bliže, a nigerski vojnici su po svemu sudeći već pojegli, učinili su jedino što im je preostalo - potrčali prema položaju koji bi im mogao dati bolji zaklon, zakriveni samo dimnim bombama i retkim rastinjem.

Vojnik koji je nosio kameru na kacigi, Dejvid Džonson, uskoro je i sam pogođen i pada na tlo, zatim se diže ali uskoro ponovo pada i ostaje da leži, dok se oko njega širi lokva krvi.

Kasnije je utvrđeno da je pogođen čak 18 puta. Kamera se uskoro prestala micati, a neprijateljski borci pojavili su se nakratko u kadru. Nakon toga, kamera se poslednji put zatresla, očito od rafala koji je terorist ispalio u ranjenog ili već mrtvog Amerikanca.

Tela trojice američkih komandosa, Brajana Bleka, Džeremaje Džonsona i Dastina Rajta, pronađena su isti dan, kad su američke snage konačno poslale pojačanje, zajedno s francuskim vojnicima koji su pružali vazdušnu podršku. Telo četvrtog vojnika, Džonsona, pronađeno je dva dana kasnije i na drugoj lokaciji, što je tada podstaklo glasine da su ga teroristi uhvatili živog i pogubili.

Njihova tragična pogibija podstakla je u SAD-u brojne kritike, kako zbog njihove neadekvatne opremljenosti i broja za ovako opasnu misiju, tako i zbog samog slanja američkih vojnika u ovu afričku zemlju. U Nigeru je trenutno smešteno oko 800 američkih vojnika na misiji obuke lokalne vojske i borbe protiv terorizma.

Američki predsednik Donald Tramp također je izazvao zgražanje kad je udovici Džonsona, prema njenim riječima, rekao da je on "znao za šta se prijavio".

- Znajući da se od njih zatražilo da izvrše ovakav tip misije s takvim tipom opreme, naprosto - nisam mogao verovati - komentarisao je demokratski kongresmen Mark Visli, član Kongresnog povereništva za oružane snage.

I pet mjeseci nakon napada, Kongres i dalje čeka finalni izveštaj istrage o napadu, požalio se on.

- Trebalo je da odavno dobijemo te informacije. Zašto se tražilo da nastavi s ovom misijom je nešto što svi zajedno trebamo utvrditi.

Zapovednik američkih snaga u Africi trebao bi na tu temu svedočiti ove nedelje pred navedenim povereništvom. Pentagon, koji je komentirsao kako snimak pokazuje “izopačenost” ISIS-a, uskoro bi trebalo da objavi svoj izveštaj, za koje se očekuje da će dati konkretne odgovore.

Pogledajte snimak:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.