Brigo moja pređi na drugoga: Na Polineziji roditelji puštaju drugu decu da vaspitavaju njihovu (FOTO)

Po principu snađi se

Brigo moja pređi na drugoga: Na Polineziji roditelji puštaju drugu decu da vaspitavaju njihovu (FOTO)

Što više vremena mališani provode sa vršnjacima to se bolje socijalizuju
Objavljeno: 05.01.2016. 09:05h
Ukoliko mislite da je potpuno suludo da ostavite svoje dete od 2 godine samo sa nekoliko hiperaktivnih petogodišnjaka, nesumnjivo ste mnogo toga - oprezni, zdravog razuma i odgovorni. Ali, niste sa Polinezije - da jeste bilo bi vam sasvim normalno da druga deca vaspitavaju vaše dete.

Koga deca više vole, mame ili tate? 16 načina na koje roditelji vaspitavaju mališane! (FOTO)

Istraživač Marija Martini je davne 1976. godine, provela dosta vremena sa decom uzrasta 2-5 godina na Markizovim ostrvima u Francuskoj Polineziji. Marija je tada primetila da onog trenutka kada deca nauče da hodaju i govore, roditelji ih veći deo vremena prepuštaju grupi vršnjaka.

U ovoj studiji se opisuju standardne dečije igre kao što su igranje domaćinstva, ribolov i lov koza, ali i jednu veoma opasnu stvar kao što je kamenovanje.

U jednom trenutku dvogodišnja devojčica je pala sa zida jer se prejako smejala, a umesto razumevanja i empatije, dobila je šamar od starije sestre, pretnje od starijeg brata i nemilosrdne napade i osude druge dece.

A u predškolsko mogu da vas pozovu ako vaše čedo neće da podeli svoju užinu, organske zeke od luka.Antropolozi tvrde da na ovaj način deca stiču izrazite socijalne veštine i razvijaju kohezivno ponašanje u grupi vršnjaka. Martini je opisivala u svojoj knjizi kako deca umeju da smire bebu koja plače i pokazivali su više samopouzdanja nego što ćete naći u bilo kom američkom vrtiću.

I na kraju, sve ovo ste već možda čitali u knjigama o roditeljstvu? Ok, ali na Polineziji deca sve to uče zajedno, uspešnije od nastavnika, vaspitača i tutora zajedno. Ipak, verovatno možete da im natrljate na nos da vaša deca imaju bolje ocene na testovima.

(Espreso.rs / Business Insider)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media