IMALA JE SAMO 12 GODINA! Mama me je iz škole dovela pred goste i pokazala prstom: Za njega ćeš da se udaš! TO JE BIO MOJ BRAT!
Balkisa je imala samo 12 godina kada joj je saopšteno da će se udati za svog rođaka, Foto: Pixabay.com

IZBORILA SE ZA SEBE

IMALA JE SAMO 12 GODINA! Mama me je iz škole dovela pred goste i pokazala prstom: Za njega ćeš da se udaš! TO JE BIO MOJ BRAT!

Sanjala je o tome da kad odraste postane doktorka, a odmah je znala da bi joj udaja za brata iz susedne nigerije to onemogućila

Objavljeno:

Balkisa Čaibou nikad neće zaboraviti dan kad se vratila iz škole, a mama ju je pozvala pred grupu posetitelja. "Pokazala je jednog od njih i rekla mi: 'Za njega ćeš se udati'. Prvo sam mislila da se šali, ali zatim mi je rekla da odem da raspustim i operem kosu. Tad sam shvatila da je ozbiljna." Balkisa je tad imala samo 12 godina, ali je već bila ambiciozna. Sanjala je o tome da kad odraste postane doktorka, a odmah je znala da bi joj udaja za brata iz susedne Nigerije to onemogućila.

"Rekli su mi da ako se udam više neću moći da učim. A moja strast je učenje, to stvarno volim. I tad sam shvatila da naša veza neće funkcionisati." U Nigeriji devojčice moraju da se venčaju vrlo rano, te je tamo najveći procenat dečijih brakova na svetu. Naime, čak 36 odsto devojčica se uda do 15, a 75 odsto preostalih do 18. rođendana.

Ta tradicija potiče iz siromaštva, jer što se pre roditelji "reše" jedne kćeri, to im manje gladnih usta preostaje za hraniti. Budući da su Balkisini roditelji imali pet kćeri, jedna manje se činila ekonomski smislenom računicom.

Drugi razlog za ranu udaju krije se u verovanju da će se na taj način smanjiti broj dece rođene izvan braka. "Danas neka deca nisu dobro odgojena, a ako se rano venčaju, neće osramotiti porodicu", objašnjava Hadiza Almahamoud, Balkisina majka.

Nije pomišljala na predaju

Balkisa je pak nastavila da se trudi u školi, te se dizala u tri ujutru kako bi marljivo učila. Ali kako je odrastala, brak se sve više bližio.

Jednog dana, kad je imala 16, stigla je venčanica, cena za mladu i koferi.

"Osetila sam duboku bol, stvarno mi se slomilo srce jer sam znala da se iznutra borim kako bih postala ono što želim, a ovi ljudi su predstavljali prepreke na putu moje evolucije." Balkisa je skupila hrabrost i odlučila da pokuša da odloži brak dok ne završi niže razrede srednje škole. Majka ju je razumela, ali kao žena nije mogla nikako uticati na dalja zbivanja. Tako je Balkisa zamolila oca za kompromis. Rekla je da će pristati na venčanje, ali je sa suprugom želela provoditi samo praznike, dok ne završi školovanje.

No tradicija Tuarega - etničke skupine kojoj pripada Balkisa i njena porodica - nalaže da stariji brat može da odlučuje o budućnosti dece svojih mlađih braće i sestara. Stoga njen otac nije želeo da se suprotstavi svom starijem bratu - ocu Balkisinog verenika, te su nastavljene pripreme za venčanje. Potpuno očajna, Balkisa se za pomoć obratila direktoru svoje škole, koji ju je uputio na nevladinu organizaciju koja je preduzela pravne korake protiv njenog oca i strica, zbog pokušaja prisile na brak. Na sudu je stric porekao sve za što je bio optužen i izjavio je da se radilo tek o nesporauzmu, pa je slučaj odbačen. Ali kad se vratila kući, stric joj je zapretio smrću i rekao da će je, ako bude potrebno, zamotati u vreću i odvesti u Nigeriju. Upravo zato, Balkisa je hitno pomoć zatražila u ženskom skloništu koje je brzo slučaj prijavilo policiji. S obzirom na to da im je pretilo hapšenje, stric se s ostatkom svoje porodice vratio u Nigeriju, a nekoliko dana posle je i Balkisa došla kući.

Bonus video LJUBAV PREGOLEMA! Dirljiv ponovni susret porodice majmuna sa mladuncem!

(Espreso.co.rs/ Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.