ZNAM KAKO SU PRIPADNICI UN NA KOSOVU SILOVALI: Stravična priča novinarke koja je videla PAKAO!
Novinarka tvrdi da postoje dokazi da su UN-ovci bili umešani u trgovinu ljudima, Foto: Pixabay

užasi rata

ZNAM KAKO SU PRIPADNICI UN NA KOSOVU SILOVALI: Stravična priča novinarke koja je videla PAKAO!

Uz područje na kojem su bile UN-ove snage i mnoge humanitarne organizacije je niklo mnoštvo bordela, jer su muškarci koji su tamo bili stacionirani, često koristili usluge prostitucije.

Objavljeno: 11:14h

Novinarka časopisa "Independet" Džuli Bindel nedavno je pisala o skandalu koji je izbio kada se otkrilo da su pripadnici humanitarne organizacije "Oksfam" tokom svoje misije na Haitiju koristili usluge lokalnih prostitutki.

Nakon toga, na Tviteru je izašao ovakav komentar:

- Kupovanje seksa od profesionalaca nije seksualni prekršaj i žene na Haitiju mogle bi biti srećne što mogu prodavati seks. Mrzim taj puritanski establišment koji implicira da bi radnici koji učestvuju u razvoju etički morali biti sveci - napisao je neko, što je veoma razbesnelo Bindel.

Naime, ona je rešila da detaljno razotkrije kakav prostitucijski pakao je zatekla ne samo na Haitiju, već i na Kosovu i BiH.

Napisala je sledeće:

Ideja da žene u prostituciji na Haitiju na neki način imaju korist od toga što ih isti oni muškarci kupuju i prodaju, savršeno se uklapa u svet njihove paklene egzistencije.

Razmislimo što ova osoba brani. Direktor Oksfama za Haiti Roland van Hauvermainer priznao je da je koristio prostitutke i da je to plaćao sredstvima organizacije. Među onima koje su iskorištavali on i njegovi saradnici, lako je moguće da je bilo i dece. Sve to dogodilo se nakon zemljotresa iz 2010. koji je pobio 220.000 ljudi, ranio ih 300.000 i bez doma ostavio njih 1,5 miliona.

Postoje i optužbe da su neki službenici te organizacije koristili kroz prostituciju žene i decu u Čadu 2006. godine. Mnogi muškarci koji rade u zemljama u razvoju smatraju da korištenje žena na takav način predstavlja "povlasticu na poslu". Odavno znamo da u zemljama poput Filipina prostitucija postoji isključivo zbog postojanja vojnih baza i tzv "mirotvoraca". Ovi muškarci omogućuju jeziva kršenja ljudskih prava. Oni doslovno podupiru sistem koji uzrokuje jad i patnju žena i dece.

Na Haitiju je nakon potresa bilo mnoštvo slučajeva seksualnog zlostavljanja dece i trgovanja ljudima po sirotištima u toj zemlji, a neke mlade žene otvoreno su govorile o očaju i bedi koji su ih naterali da odu na ulicu . Gde god postoji rat, prirodna katastrofa i jezivo siromaštvo, žene i deca odvlače se u prostituciju.

Krijumčari ciljaju zemlje poput Haitija jer znaju da će tamo imati bogat plen, jer će žene i deca biti posebno izloženi, ranjivi. Sličnom skandalu sam svedočila 1999. tokom putovanja na Kosovo, kratko nakon kraja rata, vozač mi je rekao da je uz područje na kojem su bile UN-ove snage i mnoge humanitarne organizacije, niklo mnoštvo bordela, jer su muškarci koji su tamo bili stacionirani, često koristili usluge prostitucije.

Videla sam mnoštvo humanitaraca i UN-ovaca koji su tamo ulazili i izlazili iako su mnogi od njih tamo bili kako bi savetovali lokalne pravosudne organe kako da se bore protiv krijumčara ljudima. Sećam se i skandala kad je Katrin Bolkovac, službenica u UN-ovim Međunarodnim policijskim snagama u BiH, tužila svoje poslodavce zbog nezakonitog otkaza nakon što je 1999. prijavila da su službenici plaćali za seks silovali maloletnice i učestovali u trgovanju seksom.

Bila sam tada u BiH. Mnogi muškarci s kojima sam tada razgovarala, pravdali su to što su plaćali za seks tako što su govorili da su bili dugo vremena daleko od doma i da su imali "potrebe". Ili su optužili Bolkovac da je lagala. David Lamb, bivši policajac iz Filadelfije koji je kao UN-ov istražitelj za ljudska prava bio u BiH do 2009., istraživao je optužbe protiv šest UN-ovaca iz Rumunije Fidžija i Pakistana koji su bili stacionirani kod Bijeljine da su lično učestvovali u porobljavanju žena i prisiljavanju na prostituciju.

Lamb je pronašao mnoštvo dokaza koji su opravdavali široku kriminalističku istragu, da bi se suočio s fizičkim pretnjama i blokiranjima od svojih nadređenih, među kojima je bio i viši policijski zapovednik iz Ukrajine koji je naredio obustavu istrage.

Trgovanje seksom izgrađeno je na kolonijalizmu i rasizmu, kao i na mržnji prema ženama. Bilo da je reč o statistički natprosečnoj zastupljenosti crnkinja u prostituciji u SAD-u, bilo da je reč o korištenju žena i devojaka iz urođeničkih naroda u zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Kanade, jasno je da bogati, moćni, beli muškarci smatraju svojim "pravom" da takve žene i devojke koriste kao robu.

Gde god bilo i kako god do toga došlo, te žene, te devojke, tu decu uvek zlostavljaju i iskorištavaju muškarci koji basnoslovno zarađuju na tome što njihove živote čine užasnima. Jedan od mitova seksualne trgovine je da muškarci koji unajmljuju telo žena za jednostrani seksualni užitak, da čine uslugu svojim žrtvama zato što im daju novac.

Moja prijateljica, kolegica, istaknuta spisateljica koja je i sama preživela seksualnu trgovinu, Rejčel Moran, svojedobno je ovako odgovorila belim liberalima koji su tvrdili da se plaćanje seksa može braniti time što to navodno predstavlja prihod siromašnim ženama:

- Zar se ne biste složili, ako si neka osoba ne može priuštiti niti da se prehrani, da bi bilo primerenije gurnuti joj u usta neku hranu, a ne vaš ku*ac?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Express.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.