ČAK 14 ORGANIZACIJA PROCENILO: Predsednički izbori u Egiptu nisu ni slobodni ni fer!
Sisi je izvestan pobednik predsedničkih izbora u Egiptu, Foto: EPA

vojna diktatura?

ČAK 14 ORGANIZACIJA PROCENILO: Predsednički izbori u Egiptu nisu ni slobodni ni fer!

Abdel Fatah al Sisi kandiduje se za drugi mandat, a jedini protivkandidat mu je Musa Mostafa Musa, inače njegov pristalica

Objavljeno:

Četrnaest organizacija za odbranu ljudskih prava ocenilo je da predstojeći predsednički izbori u Egiptu nisu ni "slobodni ni fer", saopštio je danas "Hjuman rajts voč", jedna od organizacija u toj grupi. - Egipatska vlada je pogazila minimalne uslove za održavanje slobodnih i fer izbora od 26 do 28 marta 2018. godine - navodi se u saopštenju. Na predstojećim izborima aktualni predsednik Abdel Fatah al Sisi kandiduje se za drugi mandat, a jedini protivkandidat mu je Musa Mostafa Musa, inače njegov pristalica, pošto se više potencijalnih rivala ili povuklo, ili je diskvalifikovano. Kako se navodi, vlada predsednika al Sisija ne prestaje da guši osnovne slobode, a on se takodje optužuje da je zaustavio potencijalne predsedničke kandidate i sprovodio racije medju njihovim pristalicama.

Tekst su potpisale regionalne organizacije kao što je Kairski institut za studije ljudskih prava, kao i medjunarodne kao što su Hjuman rajts voč i Reporteri bez granica. - Saveznici Egipta danas treba javno da osude maskaradu koju predstavljaju ovi izbori - navodi se u tekstu. U tekstu se upire prstom na SAD, Evropsku uniju, i druge evropske zemlje koje su optužene da pružaju finansijsku pomoć egipatskim vlastima bez zahteva da polože račun o kršenju ljudskih prava.

Ukazuje se na odsustvo prava pojedinaca na politički rad i slobodu govora, na udruživanje i mirno okupljanje, kao i na hapšenje opozicionara, ili potencijalnih kandidata. Više potencijalnih suparnika Sisiju na predsededničkim izborima poslednjih nedelja su ili sklonjeni ili obeshrabreni da učestvuju.

Bivši načelnik generalštaba Sami Anan isključen je iz izbora u januaru neposredno posle objavljivanja kandidature. Vojni sud ga goni zbog angažovanja u predsedničkoj trci bez prethodno dobijene dozvole vojske. Bivši premijer Ahmed Šafik je početkom januara javio da nije više kandidat, suprotno onom što je najavio ranije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je živeo. Po dolasku u Egipat on je nestao na oko 24 sata pre nego što je objavio da će preispitati nameru da učestvuje na izborima. Bivši poslanik koji je postao disident Mohamed Anuar El Sadat i aktivista za ljudska prava Khaled Ali su jedan za drugim odustali od kandidature, ukazujući na pritiske na njihove izborne štabove.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.