NEVOLJE NA RAJSKIM OSTRVIMA: Maldive trese POLITIČKA KRIZA, predsednik proglasio VANREDNO STANJE!
Vojska je preuzela Vrhovni sud, Foto: AP

PROTESTI NA MALDIVIMA

NEVOLJE NA RAJSKIM OSTRVIMA: Maldive trese POLITIČKA KRIZA, predsednik proglasio VANREDNO STANJE!

Predsednik Jamen pohapsio je sudije Vrhivnog suda

Objavljeno:

Maldive je pogodila politička kriza, koja je eskalirala kada je predsednik Abdula Jamen, naredio hapšenje dvoje sudija Vrhovnog suda i bivšeg predsednika.

Jamen je u ponedeljak proglasio vanredno stanje u zemlji i posao je vojsku u Vrhovni sud, nakon odluke tog suda da oslobodi opozicione zatvorenike.

Jedan od zatvorenika je i sin bivšeg predsednika Maldiva Faris Gajom. Zbog njegovog oslobođenja, Jamen je uhapsio njegovog oca, kao i još dva pripadnika njegove porodice.

Stejt Department se oglasio i upozorio Jamena da ovim potezom krši vladavinu prava, kao i da je od dolaska na vlast 2013. godine predsednik Maldiva pritvorio ili oterao u egzil sve pripadnike opozicije, kao i ugrozio neka od osnovnih ljudskih prava.

Maldivi, turistički raj, imaju 400.000 stanovnika, a poslednjih godina suočili su se sa brojnim problemima. Klimatske promene ugrožavaju opsatank ostrva, koja su u opasnosti da nestanu, a stanovništo je takođe prihvatilo islamski radikalizam.

Vrhovni sud Maldiva nije toliko poštovan u ovoj strvskoj zemlji, jer je više sudija optuživano za korupciju.

Ali ipak, hapšenje sudija dovelo je do protesta širom ostvra. Zbog političke nestabilnosti, najviše trpi turizam, i mnoge zemlje sveta već su izdale upozorenje svojim građanima da sada nije najbolji trenutak za put na Maldive.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Nytimes.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.