IRSKU ČEKA REFERENDUM KOJI ĆE PODELITI NACIJU: Da li će ova zemlja konačno ukinuti ZABRANU ABORTUSA?
Žene u Irskoj nemaju pravo na izbor, Foto: AP

promene u katoličkoj zemlji

IRSKU ČEKA REFERENDUM KOJI ĆE PODELITI NACIJU: Da li će ova zemlja konačno ukinuti ZABRANU ABORTUSA?

Istraživanja pokazuju da većina želi promenu zastarelog zakona

Objavljeno: 11:33h

Irski parlament odobrio je referendum na kojem će se glasati o proširenju i liberalizovanju zakona o abortusu ove zemlje, u kojoj je abortus strogo zabranjen.

Premijer Irske Leo Varadkar rekao je da će referendum biti održan u maju, i da će on glasati za promene zakona o abortusu.

- Abortusi se već obavljaju - nebezbedni, neregulisani, nezakoniti. Očigledno nemamo više rešnje za taj problem. Irski narod čeka teška odluka. Za većinu nas, ovo pitanje nije crno - belo, ovo je više siva zona - rekao je on.

Linda Kavana, aktivistkinja kampanje za dozvolu abortusa, kaže da će ona i njena organizacija pažljivo pratiti na koji način će zakon biti napisan kao i sprovođenje samog referenduma.

- Vredno smo radili kako bi došli do ovoga, i želimo da se ljudima postavi jednostavno pitanje. Oni moraju znato zbog čega se referendum sprovodi - kaže ona.

Protivnici abortusa su takođe izdali saopštenje u kojem ovaj potez vlade vide kao "oduzimanje pravne zaštite nerođenim bebama".

Irski zakoni o abortusu su jako strogi i on je dozvoljen samo kada je ugrožen život majke.

Prema anketi časopisa "Ajriš Tajms" 56% stanovništva želi da se ovaj zakon promeni. U septembru je održan i "marš za pravo izbora" na kojem je učestvovalo 40.000 ljudi. Irska unija studenata posebno je zatražila da se referendum održi baš u maju, a ne na leto kada su ispitni rokovi, pošto žele da glasaju o pitanju o kojem do sada nisu mogli da se izjasne.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / CNN.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.