CIFRA OD KOJE VAM NEĆE BITI DOBRO: Šta mislite kolika mesečna PRIMANJA ima migrant sa 4 žene i 23 deteta u Nemačkoj?
U Nemačkoj jedan prosečan radnik mesečno prima bruto 2.461 evro, Foto: Reuter

vrtoglava suma

CIFRA OD KOJE VAM NEĆE BITI DOBRO: Šta mislite kolika mesečna PRIMANJA ima migrant sa 4 žene i 23 deteta u Nemačkoj?

U Nemačkoj se oporezivanje dohotka određuje prema klasama koje uključuju bračni status, decu, visinu primanja bračnog partnera

Objavljeno:

Hubert Konigštajn je diplomirani finansijski stručnjak koji je napravio procenu primanja socijalne pomoći te porodice, i uporedio je s godišnjom zaradom u Nemačkoj, najslabije i srednje plaćenih zanimanja, i utvrdio kako jedna nemačka porodica s tolikim brojem dece ne bi mogla bez pomoći države opstati.

- Zanimljivo je kako možete imati tako veliku porodicu u Siriji u kojoj nemate pomoć. U Nemačkoj bi to bilo nemoguće - kaže Konigštajn.

On je izračunao kako jedan prosečni radnik u Nemačkoj mesečno prima bruto 2.461 evro. U Nemačkoj se oporezivanje dohotka određuje prema klasama koje uključuju bračni status, decu, visinu primanja bračnog partnera.

Naime, prema klasi 1 (samac) bez supruge i dece, to iznosi 314.33 evra poreza dohodak, što znači da bi u Nemačkoj 95,5 radnika radilo samo za tu porodicu.

Nemci se zalažu za širenje porodice
Nemci se zalažu za širenje porodice foto: EPA

- Oni bi radili čak tri dana samo za tu jednu porodicu - pojasnio je Konigštajn.

On tvrdi kako Nemačka svojim zakonom o socijalnoj pomoći ljudima, ne samo izbeglicama i doseljenicima, već i samim Nemcima daje do znanja da je bolje širiti porodicu, odnosno imati što više dece i primati pomoć, nego se zaposliti i raditi.

Ti ljudi, kaže Konigštajn, koji bi radili za pomoć jednoj sirijskoj porodici preživljavaju od svojih mesečnih plata dok izbegličke porodice uživaju u nemačkoj socijalnoj pomoći.

Savez nemačkih sindikata koji je ovu analizu objavio na svojim stranicama ne želi ukinuti pomoć izbeglicama i onima koji je trebaju, već dati pravo radnicima u Nemačkoj da sami odlučuju kome će ići porez od njihovih plata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Izvor: Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.