NAPETA PREDSEDNIČKA TRKA U ČEŠKOJ: Zeman optužen za PRLJAVU KAMPANJU i veze sa RUSIJOM!
Predsednički duel, Foto: EPA

predsednički izbori

NAPETA PREDSEDNIČKA TRKA U ČEŠKOJ: Zeman optužen za PRLJAVU KAMPANJU i veze sa RUSIJOM!

Izbori su ušli u drugi krug, a zemlju potresaju brojni skandali

Objavljeno:

Predsednički izbori u Češkoj ušli su u drugi krug, u kojem će građani odlučiti između dva kandidata -Miloša Zemana i Jirija Drahoša.

Drahoš je svog rivala Zemana, koga nazivaju "populističkim kandidatom" optužio za prljavu kampanju. On tvrdi da ga je Zeman lažno okarakterisao kao "pedofila, saradnika komunista i partnera Angele Merkel".

Zapravo, Drahoš se zalaže za ostanak u EU i NATO-u, kao i za dalji prijem migranata. Iako je Zeman imao više glasova u prvom krugu, sada je neizvesno, pa će upravo razrešenje ove afere imati presudan uticaj na češke glasače.

Drahoš je ukazao na "niske udarce" kojima su se koristile pristalice Zemana koje su na društvenim mrežama delile lažne vesti i slale nizove mejlova u kojima je Drahoš nazvan zlostavljačem dece, i pripadnikom tajne komunističke policije. On je sve to demantovao.

On je takođe na udaru zbog pitanja migranata, a u Pragu je čak osvanuo bilbord koji je platila organizacija "Prijatelji Miloša Zemana" na kojem piše:

- Stop Drahošu i imigraciji! Ova zemlja je naša!

Drahoš je imao još optužbi za Zemana - da je usko povezan sa autoritarnim vladama Kine i Rusije, kao i da Rusija finansira njegovu kampanju. Ipak, osim ideoloških sličnosti, nije pronađen konkretan dokaz tih tvrdnji.

Još jedan skandal potresao je zemlju malo pre izbora - premijer Andrej Babiš, biznismen i milijarder, morao je da podnese ostavku nakon što je otkriveno da je navodno sredstva iz EU fondova koristio za svoje poslove.

Babiš je saradnik Miloša Zemana, pa je on obećao da će ga vratiti na poziciju premijera ukoliko osvoji izbore.

U svakom slučaju, ova predsednička trka biće napeta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Theguardian.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.