KIM ŠALJE SPORTISTE NA ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE: Sastanak dve Koreje uspešno završen!
Delegacija Severne Koreje učestovaće na ZOI, Foto: AP

zoi u pjongčangu

KIM ŠALJE SPORTISTE NA ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE: Sastanak dve Koreje uspešno završen!

Delegacije ovih zemalja sastale su se prvi put posle 2 godine

Objavljeno:

Na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji učestvovaće i Severna Koreja, saopšteno je danas iz Seula.

Pjongjang je predlog izneo jutros na pregovorima Severne i Južne Koreje, prvim posle dve godine. - Severnokorejska strana predložila je da pošalje na ZOI delegaciju na visokom nivou koju će činiti članovi Nacionalnog olimpijskog komiteta, sportisti, navijači, umetnici, posmatrači, tekvondo tim i novinari - rekao je zamenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Čun Hae-Sung. Južna i Severna Koreja danas su u pograničnom selu Panmundžon nastavile zvanične pregovore. Delegacije su se sastale u demilitarizovanoj zoni - granici izmedju dve zemlje Korejskog poluostrva koje nikada nisu priznale jedna drugu i koje su de fakto i dalje u ratu.

Do otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na ZOI u Južnoj Koreji, uprkos tenzijama izmedju dve zemlje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga. Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.