NAJVEĆI SKANDALI U 2017. GODINI: Navikli smo na svašta, ALI ONI SU ZAISTA PREVRŠILI SVAKU MERU! (VIDEO)
Najveći skandali u 2017. ostavili su nas bez reči, Foto: AP / Fonet / EPA

RETROSPEKTIVA

NAJVEĆI SKANDALI U 2017. GODINI: Navikli smo na svašta, ALI ONI SU ZAISTA PREVRŠILI SVAKU MERU! (VIDEO)

Posle ovih afera i skandala, više ništa nije bilo isto

Objavljeno: 11:17h

Ni 2017. godina nije prošla bez afera i skandala koji su potresli svet.

Mnoge maske su pale i razotkrivene su brojne prljave tajne. Neki događaju bili su toliko burni da su izazvali niz posledica koje su izmenile planetu.

Pogledajte koji su to najveći svetski skandali u 2017. godini:

Seksualno zlostavljanje u Holivudu

Holivudski producent zlostavljao je desetine žena
Holivudski producent zlostavljao je desetine ženafoto: AP

Skandal koji je definitivno obeležio 2017. godinu i čije posledice će se osećati i u godinama koje slede su optužbe za seksualno zlostavljanje upućene filmskom producentu Harviju Vajnštajnu. Veliku zverku Holivuda je više od 80 žena iz filmske industrije optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. Priče o njegovim groznim delima kružile su Holivudom i pre nego što su konačno izašle u javnost, međutim niko nije smeo glasno da govori ili piše o tome. Tada su Kventin Taratino, kao i Gvinet Partlou i Kortni Lov upozoravali na užase koje glumice trpe ako žele da sarađuju sa Vajnštajnom.

"Njujork Tajms" je 2015. izveštavao o optužbama italijanske manekenke da je Vajštajn zlostavljao, ali ceo slučaj je zataškan. Konačno, u 2017. godini isti magazon je objavio priču o tri decenije Vajnštajnovog zlostavljanja žena. To je pokrenulo lavinu. Uskoro je više od 80 žena podelilo svoje traumatične priče, i tako je započeta #MeToo kampanja ( I ja takođe) koja je razotkrila ono što se godinama guralo pod tepih. Konačno, ove žene dočekale su pravdu koju su zaslužile, a magazin "Tajm" je ovu kampanju i sve žrtve koje su na ovaj način podelile svoja bolna iskustva proglasio "ličnostima godine"

Ali, tu nije bio kraj - širom Holivuda istina je počela da izbija na videlo, ne samo o Vajnštajnu, već o mnogim drugima. Optužbe su stigle na račun 16 novinara, 3 producenta, i preko 30 glumaca, reditelja i scenarista. Najzvučnija imena svakako su bili glumac Kevin Spejsi, Dastin Hofman, Stiven Sigal, komičar Luis C.K., reditelj Oliver Stoun.

ISPRIČALE SVOJE PRIČE! Glumice Mirka i Katarina Radivojević progovorile o seksualnom uznemiravanju i UCENAMA u Srbiji

Pozitivni efekti skandala svakako su ohrabrenje žena da se ne plaše da se suoče sa onima koji ih zlostavljaju, kao i to da će filmska industija i odnos koji je ona imala prema glumicama sada definitivno morati da se izmeni.

Rajski papiri

Najbogatiji ministar Srbije
Najbogatiji ministar Srbijefoto: Fonet

Zahvaljujući ovom skandalu svetskih razmera saznali smo ko je najbogatiji ministar u Srbiji. To je Nenad Popović, čiji poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

On nije bio jedini Srbin čije ime se pojavilo u procurelim dokumentima ofšor komanija. Ova dokumenta je objavio nemački časopis "Süddeutsche Zeitung" u saradnji sa istraživačkim novinarima širom sveta. U istraživanje je uključen i srpski KRIK. Saznalo se mnogo toga. Tu se našao "Meridian", naša velika kladionica koja je pokrenula posao internet klađenja na Malti 2007. godine - u vreme kada je to bilo zabranjeno u Srbiji, preneo je KRIK.

MINISTAR POPOVIĆ O AFERI RAJSKI PAPIRI: Nemam kompaniju u ofšor zoni, svu imovinu sam prijavio

U kompaniji je radio i narodni poslanik i član Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović. general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR", takođe je pominjan, kao i firma povezana sa aferom Tamnava, biznismeni Branislav Grujić i Nebojša Ivković, srpski građevinski inženjer Zoran Florić, arhitekta Ivan Bekčić-Petrović...

UREDNIK KRIKA O MINISTRU I AFERI RAJSKI PAPIRI: Ofšor firme kriju pravo bogatstvo Popovića!

Rajski papiri otkrili su ko izbegava da plati porez ne samo u našoj zemlji, već širom sveta.

SVE TAJNE O SKRIVENOM BOGATSTVU SVETSKE ELITE: U aferu uvučena kraljica, Trampovi ljudi, Putinov ZET, Rusi i jedan SRPSKI MINISTAR

Na kontraverznoj listi našlo se 120 zvučnih imena političara i biznismena čitavog sveta, među njima i misitar trgovine SAD Vilbur Ros, pa i britanska kraljica Elizabeta II. Tu je i kompanija "Epl", kao i vozač Formule 1 Luis Hamilton, fudbalski klub Everton, pevač benda U2 Bono...

Trampove tajne veze sa Rusijom

Putin je navodno pomogao Trampu da osvoji izbore
Putin je navodno pomogao Trampu da osvoji izborefoto: AP

Optužbe da je Rusija umešana u američke izbore, odnosno u kampanju Donalda Trampa, pojavile su se još u prvim danima kandidatura. Tokom kampanja za izbore procurele su informacije da su Rusi pomogli Trampu tako što su hakovali mejlove Demokrata. Isplivale su brojne informacije o Hilari Klinton i tako je narušen njen ugled, i izgubila je brojne glasače. Govorilo se da je Putin lično inicirao saradnju jer mu Tramp u Beloj kući daleko više odgovara od Klintonove.

POLITIČKI URAGAN U AMERICI: Tramp otpustio direktora FBI!

U 2017. cela priča je nastavljena, i dogodilo se niz manjih skandala.

Zamenik državnog tužioca Rod Rozenštajn zajedno sa specijalnim savetnikom Robertom Mjulerom pokrenuo je posebnu istragu sa ciljem da razotkrije eventualne veze Trampa sa Rusijom.

TRAMPOV MASAKR: Amerika u šoku zbog otpuštanja Komija, ovo je novi Votergejt!

Nedugo zatim, Tramp je otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komnija, koji takođe učestvovao u istrazi. Ovo je izazvalo veliki potres u Vošingtonu. Komni je više puta izjavio da je otpušten jer je "gurao nos tamo gde nije trebalo", dok je Tramp rekao da je ranije planirao da otpusti Komnija. Niko mu nije verovao.

AMERIKA I SVET U ŠOKU: Tramp odao STROGE VOJNE TAJNE Sergeju Lavrovu! Ovo se nikad u istoriji nije dogodilo!

Istraga je pokazala da su se Trampovi saradnici sastajali sa ruskim zvaničnicima. Uskoro je otpušten Majkl Flin, nacionalni savetnik za bezbednost za koga je otkriveno da se sastajao sa Sergejem Kisljakom, ruskim ambasadorom u SAD i pregovaro o sankcijama koje je Amerika uspostavila Rusiji. Ono što je posebno šokiralo javnost su tvrdnje Džejmsa Komnija da je Tramp od njega tražio da obustavi istragu o Flinu. Flin je lagao da je imao bilo kakave veze sa Rusima, a pronađeni su dokazi da mu je "Raša tudej" platila trodnevnu posetu Moskvi.

Takođe se otkrilo da se Trampov sin, zajedno sa dva njegova saradnika, sastao sa ruskom advokativcom koja je ujedno i bivša špijunka, i tada dobio informacije koje su bile ključne za podrivanje izborne pobede Hilari Klinton.

Doping u Rusiji

WADA je osudila Rusiju
WADA je osudila Rusijufoto: AP

Rusiji su zabranili da se takimiči na zimskim Olimpijskim igrama u 2018. godini upravo zbog dopinga brojnih sportista, za koji je država znala i u kojem je učestovala. Vladimir Putin izjavio je da je to poniženje za sportiste njegove zemlje. Njima je dozvoljeno da se takmiče individualno, ali ne pod ruskom zastavom. U Rusiji su pozivali za bojkot takmičenja, iako je Putin rekao da nema ništa protiv da sportisti individualno odu na Olimpijadu.

Nema himne, nema dresa, nema zastave... Rusija SUSPENDOVANA sa Zimskih olimpijskih igara!

Ovo je bio rezultat istrage Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je prikrivala država.

Više od 200 sportista koji su pali na testu, od najmanje hiljadu koliko je u izveštaju WADA, su atletičari, a još u 13 sportova, postoji dvocifren broj spornih slučajeva.

Prethodno je 111 ruskih sportista "izbačeno" sa Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Žaneiru zbog doping skandala.

SKANDAL DO SADA NEVIĐENIH RAZMERA! Cela reprezentacija Rusije uhvaćena dopingovana?

VADA je sprovela sopstvenu istragu nakon što je američko izdanje „Njujork tajmsa“ u maju objavilo materijal sa izjavama bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova. On je tvrdio da je najmanje 15 ruskih sportista koji su osvojili medalje na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju bili deo „doping-programa“ Rusije, čiji je cilj dominacija na domaćim Igrama 2014.

Rasistički skandali u SAD

Igrači NFL kleče tokom himne u znak protesta
Igrači NFL kleče tokom himne u znak protestafoto: AP

Policijska brutalnost i rasizam, kao i ubistva Afroamerikanaca potresli su Ameriku i ove godine. Kao pokušaj da podegnu svest javnosti o ovom gorućem pitanju, sportisti NFL-a klečali su tokom nacionalne himne. Ovakav gest se proširio i na mnoge druge sportove, ali i van terena.

Donald Tramo osudio je ovakav vid poteza, u skandalu koji je dodatno unizio rejting američkog predsednika. On je pozbvao vlasnike NFL klubova da otpuste sve igrače koji kleknu tokom izvođenja himne. Kasnije je tvrdio da to nije zbog protesta već zbog nepoštovanja države.

Velike kontraverze izazvala je i reklama za Pepsi koja je prikazala proteste koji liče na one koje su održavali pripadnici grupe "Black lives matter". Reklama sezavršava tako što Kendal Džener daje policajcima limenku Pepsija i tako smiruje proteste. Ovo je izazvalo bes javnosti pa je reklama povučena posle samo jednog dana.

Pišete o reklami za Pepsi, a ne zanimaju vas protesti protiv korupcije! Studentska pobuna u BG oduševila i Asanža! (FOTO)

Ubistvo Kim Džong-nama

Ubijen nervnim gasom
Ubijen nervnim gasomfoto: Profimedia

O Severnoj Koreji čitamo svakoga dana, i to uglavnom o novim nuklearnim testovima, pretnjama, tenzijama, ali i o bekstvima vojnika koji su svetu otkrili stravične uslove u kojima narod tamo živi.

Skandal koji je takođe šokirao svet odigrao se u Maleziji, i liči na neki filmski triler. Kim Džong-nam, stariji polubrat Kim Džong-una ubijen je na aerodromu od strane dve prelepe žene.

BOLI, MNOGO BOLI. ISPRSKAN SAM TEČNOŠĆU! Procurila poslednja fotografija brata KIM DŽONG - UNA! (VIDEO)

One su mu prišle i dodirom mu prenele smrtonosni otrov koji ga je ubio. Svima je bilo jasno ko je naručio ubistvo.

BRAT KIM DŽONG-UNA JE UBIJEN HEMIJSKIM ORUŽJEM! Reč je o nervnom otrovu VX, najsmrtonosnijem na svetu!

Kim Džong-nam bio je najstariji sin Kim Džong-ila, i verovalo se da će upravo on naslediti vlast nad zemljom. Međutim, kada je našao novu suprugu, Kim Džong-Il je počeo da odbacuje svog prvog sina. Poslao ga je u Evropu na studije, nakon čega se Kim Džong-nam navikao na zapadnjački način života.

PRETI IM SMRTNA KAZNA: Malezija optužila dve žene za ubistvo Kimovog polubrata (VIDEO)

I sam je postao sve manje zainteresovan za vođstvo Severnom Korejom, pa je svečešće putovao u inostranstvo. Komentarisalo se da on nema "urođenu okrutnost" i domišljatost kao njegov mlađi brat, koji je vrlo brzo, na krvav način, raščistio sebi put do trona.

Obaveštajci Južne Koreje tvrde: IMAMO DOKAZE, Kim Džong Un je lično naredio UBISTVO SVOG BRATA!

Ki, Džong- nam čak nije bio tu ni kada je njegov otac umro. Od njegove smrti, Kim Džong-un je čak tri puta pokušao da ga ubije. Konačno mu je to uspelo u Maleziji.

Ovaj incident poljuljao je do tada dobre dimplomatske veze Malezije i Severne Koreje.

DIPLOMATSKI SUKOB ZBOG KIMOVOG BRATA: Malezija opozvala ambasadora u Pjongjangu

Upotreba hemijskog oružja u Siriji

Napad je izvšen dok je većina žrtava spavalo
Napad je izvšen dok je većina žrtava spavalofoto: AP

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je jezive informacije u aprilu, koje su otkirle da je u gradu Han Šeikun 86 osoba izgubilo život u napadu hemijskim oružjem.

SVET JE ZANEMEO: Potresan snimak pokazuje koliko je hemijsko oružje jezivo! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Zapad je optužio Bašara el-Asada da je koristio sarin, nervni gas koji je klasifikovan kao oružje za masovno uništenje. Sarin dovodi do bolne i užasne smrti. Početni simptomi nakon izlaganja sarinu su nos koji curi, stiskanje u grudima. Ubrzo nakon toga osoba ima poteškoće sa disanjem, gubi kontrolu nad telesnim funkcijama, pa povraća i mokri.

Rojters: Potvrđeno, u Siriji koriste hemijsko oružje!

Među osobama ubjenim u ovom gradu bilo je i 30 dece i 20 žena. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni sirijskih vlasti pogodile "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Bašar el-Asad demantovao je ove tvrdnje. On je rekao da iza napada stoje "SAD i zapadne obaveštajne agencije sa teroristima".

Ovaj napad uzrokovao je turbulencije na svetskoj političkoj sceni ponovno prekidanje dijaloga sirijske opozicije i Asadovog režima.

Nasilno izbacivanje sa leta

Nasilno izbacivanje sa leta šokiralo je putnike
Nasilno izbacivanje sa leta šokiralo je putnike foto: Youtube printscreen

Još jedan skandal iz SAD koji je obišao svet bio je incident na letu aviokomanije "United Airlines" za Luizvil. Putnici tog leta snimli su šokantan video koji pokazuje kako je jedan od putnika nasilno izbačen iz aviona.

Radnici obezbeđenja prebili su Dejvida Daoa, i u nesvesti, oblivenog krvlju su ga izvukli iz aviona. Do sukoba je došlo nakon što je on odbio da ustupi svoje sedište radniku aviokompanije.

Naime, četiri radnika su morala hitno da odlete u Luizvil, i zamolili su četiri putnika da im ustupe mesto. Kada su oni to odbili, okrenuli su se nasilju.

Dao je završio sa slomljenim nosem, dva polomljena zuba i potresom mozga.

Nakon viralnog snimka širom interneta su ljudi pozivali na bojkot ove aviokompanije, a njihove akcije i vrednost na tržištu su naglo opale.

Afera Fijon

Fijon je lažno zapošljavao svoju porodicu
Fijon je lažno zapošljavao svoju porodicufoto: AP

Za vreme predsedničkih izbora u Francuskoj, zemlju je potresla afera u vezi jednog kandidata - Fransoa Fijona.

Francuski satirični časopis objavio je da je političar svoje članove porodice lažno zapošljavao. Njegova žena Penelope na fiktivnom poslu u Skupštini "zaradila" je pola miliona evra.

Kandidat za predsednika Francuske pod istragom: Fijon prisvojio vladina sredstva!

Takođe je optužen da je od 2012. godine prihvatio odeću ukupne vrednosti od 48.500 evra, koju je šio džet-set krojač Arni. List je naveo i da je Fijon 35.500 evra za odela dao u kešu, kao i da je novac krojaču donosila mlada žena.

Francusko tužilaštvo je odlučilo da protiv konzervativnog predsedničkog kandidata pokrene sudsku istragu. Na spisku optužbi bila je i pronevera javnih fondova, koju je takođe sprovodila njegova žena.

Fijon je bio favorit za predsednika dok istraga nije počela.

Nakon skandala, francuski parlament usvojio je zakon kojim se poslanicima i ministrima zabranjuje da zapošljavaju članove uže porodice kao svoje pomoćnike.

NEMA VIŠE NEPOTIZMA: Francuska zakonom zabranila zapošljavanje članova porodice političara!

Pravo lice Kevina Spejsija

Spejsi je optužen za pedofiliju
Spejsi je optužen za pedofilijufoto: AP

U 2017. godini kao jedan od najšokantnijih skandala ostaće upamćene optužbe na račun proslavljenog američkog glumca Kevina Spejsija.

Njega je kolega Entoni Rep optužio da ga je seksualno napastvovao kada je ovaj imao 14 godina. On je rekao da ga je 1986, kada je imao samo 14 godina, Spesji pozvao na žurku u svoj stan na Menhetnu. Ispričao kako ga je u jednom trenu Spejsi ušao u sobu, dok je gledao TV, prišao krevetu i legao preko njega.

Kevin Spejsi napastvovao 14-godišnjaka i PRIZNAO DA JE GEJ! Voleo sam i imao romantične susrete sa muškarcima tokom celog života... (FOTO)

Zatim su isplivale stravične ispovesti i drugih njegovih žrtava. Mladić koji je imao 12 godina ispričao je kako je, dok je radio kao pomoć u jednom kafiću u Engleskoj, Spejsi izvadio polni organ i pokazao mu. Drugi mladić ispovedio se da ga je Spejsi drogirao i silovao.

Glumac je nakon ovoga nespretno po prvi put priznao da je gej. Nakon toga se i izvinio žrtvama. Međutim, njegovo ime je zauvek uništeno.

OTAC KEVINA SPEJSIJA BIO JE NACISTA I MONSTRUM PEDOFIL! Odavno nismo čitali ništa strašnije od bolne ispovesti njegovog brata!

Popularna serija "Kuća od karata" u kojoj je Spejsi bio zvezda otkazana je, a Spejsi je isečen iz filmova koje je u to vreme snimao.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.