Umro američki KARDINAL koji je ŠTITIO SVEŠTENIKE PEDOFILE!
Foto: AP / Andrew Medichini

snimljen je i film

Umro američki KARDINAL koji je ŠTITIO SVEŠTENIKE PEDOFILE!

Novinari koji su otkrili i pisali o toj aferi dobili su uglednu Pulicerovu nagradu, a prema pisanju Boston Globa snimljen je film "Spotlight" koji je dobio Oskara

Objavljeno:

Američki kardinal Bernard Lov, povezan s najvećim skandalom svešteničke pedofilije u Sjedinjenim Državama, umro je jutros u 86. godini nakon duge bolesti, saopštila je Sveta Stolica.

Nakon smrti žene se OKAMENIO: 10 do sad NEPOZNATIH činjenica O STALJINU! (FOTO)

Afera je izbila početkom 2002. kada je kardinal Lov, tada nadbiskup Bostona, priznao da je štitio sveštenika Pola Šajnija, uprkos mnogim dokazima da je godinama polno uznemiravao decu. Lov je morao da napusti mesto nadbiskupa nakon što je utvrđeno da nije preuzeo ništa kako bi sprečio Šajnija da dođe u kontakt s decom. Umesto toga predložio je da Šajni koji je priznao da je napastovao dečake i otvoreno zagovarao polne odnose između odraslih i dece, bude premešten u župu u Kaliforniji.

U istrazi Boston Globa otkriveno je uz to da je mesna katolička hijerarhija, na čelu s kardinalom Bernardom Lovom, protivno moralnim načelima, prikrivala polnu zloupotrebu 90 sveštenika u Bostonu i okolini tokom više decenija. Novinari koji su otkrili i pisali o toj aferi dobili su uglednu Pulicerovu nagradu. Stotine žrtava svedočile su u okviru afere. Na temelju pisanja Boston Globa snimljen je "Spotlight", film proglašen najboljim filmom godine na dodeli Oskara 2016.

(Espreso.co.rs / Izvor: index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.