Nakon smrti žene se OKAMENIO: 10 do sad NEPOZNATIH činjenica O STALJINU! (FOTO)
Foto: wikipedia / EugeneZelenko

skoro da je zavarao ceo svet!

Nakon smrti žene se OKAMENIO: 10 do sad NEPOZNATIH činjenica O STALJINU! (FOTO)

- Ovo je stvorenje smekšalo moje kameno srce. Umrla je i s njom su umrli moji poslednji topli osećaji prema ljudima - rekao je

Objavljeno:

Josif Staljin, jedan od najpoznatijih i najokrutnijih diktatora svih vremena rođen je 18. decembra 1878. godine. Komunistički diktator koji je već godinama na vrhu liste kao jedan od najgorih masovnih ubica 20. veka i danas je predmet mnogih rasprava, a u uz njega se vezuju razni mitovi i legende. Ovo su malo poznate činjenice vezane za njegov privatni život.

5 fenomenalnih mesta na Zemlji gde GRAVITACIJA NE POSTOJI! (FOTO) (VIDEO)

1. Čelični čovek

Pravo ime čoveka pod čijom su vladavinom desetine miliona ljudi izgubili živote bilo je Josif Visarionovič Džugašvili. Otac mu je bio postolar, a nekadašnji prvi čovek Rusije počeo je, tvrde neki istoričari, da koristi ime Staljin kako bi se udaljio od svojih gruzijskih korena. Počeo ga je koristiti 1910. kao 31-godišnjak. U prevodu Staljin znači "Čovek od čelika".

foto: giphy

2. Studirao teologiju

Pre nego što se priključio revolucionarnom pokretu i postao veliki pobornik ateizma Staljin je studirao teologiju u pravoslavnoj školi u Tbilisiju. Njegova majka je htela da joj sin postane sveštenik jer tako nikad neće živeti u bedi i siromaštvu pa je 16- godišnji Staljin, nakon što je dobio stipendiju, krenuo u Tbilisi. Tamo je izbačen jer se pridružio ilegalnoj Ruskoj socijaldemokratskoj radničkoj stranci. U školi mu je nadimak bio Soso, a stipendiju je dobio jer je bio najbolji učenik u celoj školi.

foto: wikipedia / Militaryace

3. Imao je problematične roditelje

Otac mu je bio alkoholičar koji je sina i suprugu krvnički tukao. Majka Ekatarina koja je radila kao pralja želela je da sina izvede na pravi put pa je i od nje znao dobijati batine. U starosti se o njoj dobro brinuo, ali ju je retko posećivao, a jedan od poslednjih razgovora majke i sina tekao je ovako:

- Zašto si me toliko tukla?

- Zato si tako dobro ispao. Josife, a ko si ti sad u stvari?

- Majko, sećaš se cara? Pa, ja sam ti kao car.

- Bolje bi bilo da si postao sveštenik.

foto: giphy

4. Radio kao meteorolog

Nakon što je izbačen iz bogoslovske škole Staljin je radio kao meteorolog u Tbilisiju. Glavno zaduženje mu je bilo da beleži količinu padavina i proverava atmosferski prirtisak. To je bio njegov prvi i poslednji regularan posao. Nakon toga postaje revolucionar s punim radnim vremenom, a živeo je od donacija.

foto: wikipedia / EugeneZelenko

5. Iskompleksiran zbog izgleda

Staljin je često patio zbog svog fizičkog izgleda. Rođen je sa spojenim drugim i trećim prstom na levoj nozi. Kao dečak borio se sa malim boginjama pa su mu zauviek ostali ožiljci koji su se morali retuširati na svim fotografijama. Takođe, imao je kraću levu ruku od desne. Naime, s 12 godina imao je nesreću s konjskom zapregom. Ruka mu je spašena operacijom. Bio je visok tek 165 centimetara. Zbog toga je često fotografisan kako sedi ili sa aparatom postavljenim odozdo da bi izgledao viši.

foto: giphy

6. Bio je fasciniran kaubojskim filmovima

Diktator je bio veliki obožavalac američkih vesterna. Često je organizovao zajednička gledanja u svom privatnom bioskopu gde je uvek bio i njegov lični prevodilac. Izgradio je bioskopsku dvoranu u svakoj svojoj rezidenciji širom SSSR-a. Omiljeni glumci su mu bili Klark Gejbl i Džon Vejn.

foto: wikipedia / Materialscientist

7. Skoro je dobio Nobelovu nagradu

Staljin je dva puta bio nominovan za Nobelovu nagradu i to 1945. i 1948. godine zbog "velikih zasluga za borbu protiv nacizma i ostvarivanje pobede u Drugom svetskom ratu". Staljin je proglašen osobom godine magazina ‚‚Time" 1939. i 1942. godine.

foto: giphy

8. Obožavao slatka vina

Osim votke od alkohola je najviše volio da pije vina i to ona gruzijska, aromatizovana. Najdraže mu je bilo vino s ukuom maline imena ‚‚Khvanchkara".

foto: wikipedia / Waldemar~commonswiki

9. Jedna žena mu umrla, a druga se ubila

Njegova prva supruga Jekaterina Svanidže s kojom se venčao kao 26-godišnjak umrla je nakon šest godina braka. Dobili su sina Jakova. Umrla mu je na rukama .

- Ovo je stvorenje smekšalo moje kameno srce. Umrla je i s njom su umrli moji poslednji topli osećaji prema ljudima - rekao je.

I zaista, tada je postao hladniji, rezigniraniji. Postao je brutalan. Odgoj tada jednogodišnjeg sina Jakova prepustio je porodici pokojne žene. Tek kao 14-godišnjak Jakov upoznaje oca i počinje da živi kod njega.

foto: giphy

10. Druga supruga

Gruzijka Nadežda Alilujeva imala je 17 godina kad je s njom započeo vezu. Njemu je bilo 39 godina. Ona je inače jedno vreme radila kao daktilografkinja u Lenjinovoj kancelariji. Nakon 13 godina braka i rođenja sina Vasilija i kćeri Svetlane, Nadežda koja je patila od depresije počinila je samoubistvo.

foto: wikipedia / EugeneZelenko

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.