NAPAD na SAUDIJSKU ARABIJU? Službe sigurnosti presrele projektil IZNAD RIJADA! (VIDEO)
Foto: wikipedia / Wajahat Mahmood / print screen youtube

novi napadi hutija

NAPAD na SAUDIJSKU ARABIJU? Službe sigurnosti presrele projektil IZNAD RIJADA! (VIDEO)

portparol jemenskih Hutija objavio je na Tviteru da su njihove snage prema Rijadu ispalile balističku raketu

Objavljeno:

TV Arabija javila da je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom presrela balističku raketu južno od Rijada. Rojters navodi da se dim izdiže iznad severoistočnog dela Rijada.

Godišnjica NAJSMRTONOSNIJEG TERORISTIČKOG NAPADA U NEMAČKOJ! Na BOŽIĆNI SAJAM je ubijeno 12 ljudi, a više od 70 je povređeno!

Nad glavnim gradom Saudijske Arabije u utorak se izdigao dim i čula se eksplozija, prenosi britanska agencija Rojters, iskaze očevidaca, a portparol jemenskih Hutija objavio je na Tviteru da su njihove snage prema Rijadu ispalile balističku raketu.

Saudijske službe sigurnosti nisu odgovarale na upite. Rojters navodi da se dim izdiže iznad severoistočnog dela Rijada.

Ko su Huti?

Huti su militantna grupa šiitske sekte zeidi i potiču iz planinskih predela u pograničnom području sa Saudijskom Arabijom. 2004. godine počeli su da pružaju otpor nakon što je centralna vlada pokušala zeidsku versku praksu prilagodi sunitskoj.

Sukob je službeno počeo te godine. U tom skobu je do 2010. godine poginulo više hiljada ljudi. Oni su 2011. aktivno učestvovali u svrgavanju predsednika Alija Abdullaha Saleha. Ali ni nakon toga nisu bili zadovoljni jer je nova vlada predvidela podelu zemlje na šest regija, a huti su trebali živeti u izolovanom području bez izlaza na more.

- Bog je veliki, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Živovima, pobeda islama, je njihov slogan. Ističu i da se bore protiv korumpirane elite i „sunitskog ekstremizma“, a neki analitičari tvrde da im je cilj da zauzmu čitav Jemen. Inače, Hute podupire Iran koji je jedan od najvećih neprijatelja Saudijske Arabije.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.