OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG SVEŠTENICI ZLOSTAVLJAJU DECU: Otkriveni užasni slučajevi, a evo šta se planira!
Foto: Profimedia

nema opravdanja

OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG SVEŠTENICI ZLOSTAVLJAJU DECU: Otkriveni užasni slučajevi, a evo šta se planira!

Rimokatolička crkva mora da promeni neke od svojih načela

Objavljeno:

U Australiji je formirana šestočlanakomisija koja je imala zadatak da utvrdi razloge i odgovornost sveštenika za seksualno zlostavljanje dece u institucijama širom te zemlje, u periodu od 1850. do 2015. godine.

Oni su u svom izveštaju došli do zaključka da je mogući uzrok za taj užas - celibat.

Komisija, naime, smatra da Australijska biskupska konferencija treba da zatraži od Vatikana razmatranje mogućnosti da se preispita obaveza celibata, odnosno da za sveštenike on bude dobrovoljan.

Takođe su predložili da bi se neprijavljivanje zlostavljanja trebalo da se smatra krivičnim delom i da bi trebalo da postoji obavezno izveštavanje o priznanju zlostavljanja tokom ispovedanja.

-Izveštaj donosi svedočenje o institucionalnom seksualnom zlostavljanju u Australiji sa preporukama koje treba da obezbede sigurniju budućnost dece-, rekao je predsednik šestočlane Komisije Filip Rid, prenele su agencije.

Tokom rada Komisiju je, kako se navodi, kontaktiralo više od 16.000 pojedinaca, održano je 8.013 privatnih sastanaka i 57 javnih saslušanja, uz više od 1.200 svedočenja koja su trajala duže od 440 dana.

Australijskoj vladi predložili su da napravi Nacionalnu strategiju koja bi bila namenjena prevenciji seksualnog zlostavljanja dece i unapređenju njihove zaštite unutar institucija.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.