STRAŠNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Arktik je potpuno uništen, nikada više neće biti zaleđen! (VIDEO)
Foto: Pixabay

Nema nade

STRAŠNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Arktik je potpuno uništen, nikada više neće biti zaleđen! (VIDEO)

Uništenje Arktika značiće kolaps cele Zemlje, a Tramp tvrdi da je to lažna vest

Objavljeno:

Poslednji izveštaj Nacionalne okeanske i atmosferske organizacije (NOAA) doneo je niz zaprepaščujućih brojki za 2017. godinu koje svedoče o kolapsu Arktika usled klimatskih promena. Prosečna temperatura u septembru bila je druga najtoplija od 1900.

TRENUTAK KOJI JE ČEKAO CEO SVET: Novinar pitao Putina za Ukrajinu, a predsednik Rusije rekao 2 reči - Srebrenica i masakr! (LIVESTREAM)

Jedina toplija godina bila je 2016. Morski led na severnom polu sve je manje površine i, još gore, sve je tanji. Posledica tog globalnog zagrejavanja jeste zaleđivanje dela Evrope, s velikim štetama koje slede.

Nacionalna okeanska i atmosferska organizacija dalje navodi da sve veće zagrevanje Arktika dovodi do bujanja planktona. Manje leda znači i veće tamne površine planeta na tom delu, odnosno otapanje tundre, i odjednom, umesto da Arktik odbija sunčevu svetlost u svemir, on sunčevu toplinu počinje sve više upijati i na taj način se dodatno zagreva.

NOAA u svom pregledu navodi da ove promene na Arktiku već nekoliko godina prisiljavaju tamošnje stanovništvo na iseljavanje, jer nemaju više od čega da žive. Inuiti (Eskimi) su tako postali prve klimatske izbeglice na svetu. Poslednje dve ili tri godine društvene mreže i medije preplavili su snimci polarnih medveda koji su izgladneli do toga da liče na kosture, jer umiru od gladi, pošto više nemaju ledenih santi sa kojih su ranije lovili.

foto: Pixabay

Toplotni talasi će u Evropi biti sve češći. Direktor NOAA, Džeremi Matis, objasnio je da je Arktik od davnih geoloških razdoblja našoj planeti služio kao frižider. "A mi smo sada ostavili vrata frižidera otvorenima", kazao je. Zaključak njegove agencije je kao nikada do sada u klimatološkim krugovima potpuna uverenost u smrtnu presudu Arktiku: "Možemo to potvrditi, on neće ostati zamrznut..."

foto: giphy

Ono što nije spomenuo je dodatno oslobađanje metana iz odmrznute tundre. Matis je rekao i nešto što se tiče apsolutno svih na svetu: "Ubrzava se rast nivoa mora usled otapanja leda, jer se Arktik zagreva brže nego što smo mogli predvideti čak i pre samo jedne decenije."

Najnovi udarac pokušajima da se Zemlja spasi od nestanka životinjski vrsta, te bolesti, gladi, poplava i ratova koji bi mogli zbrisati civilizaciju, definitivno je povlačenje Donalda Trampa i njegove administracije iz ionako manjkavog Pariškog klimatskog sporazuma.

foto: Pixabay

(Espreso.co.rs / Izvor: express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.