PUTIN ŽESTOKO PONIZIO ASADA USRED SIRIJE: Ovaj snimak sve govori! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Ruptly TV

nije mu se dalo!

PUTIN ŽESTOKO PONIZIO ASADA USRED SIRIJE: Ovaj snimak sve govori! (VIDEO)

Kao i u nedavnom posetu Moskvi, Asad nije krio svoju ushićenost pri susretu s Putinom, srdačno ga grleći pred kamerama nakon što se ruski predsednik iskrcao iz aviona

Objavljeno:

U prilično ponižavajućem trenutku za predsednika jedne države, ruski vojnici su juče usred Sirije preprečili put Bašaru al-Asadu kad je krenuo za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom vojne smotre.

Podsetimo, Putin je u ponedeljak došao u nenajavljenu posetu Siriji, a juče je u ruskoj vojnoj bazi u pokrajini Latakiji izvršio smotru vojnika gde im je čestitao na pobedi protiv terorista Islamske države i naredio povlačenje velikog dela ruskih snaga iz te zemlje.

Kao i u nedavnom posetu Moskvi, Asad nije krio svoju ushićenost pri susretu s Putinom, srdačno ga grleći pri susretu pred kamerama nakon što se ruski predsednik iskrcao iz aviona.

EVROPSKA UNIJA JE SAUČESNIK U STRAVIČNOM ZLOČINU: Teške optužbe Amnesti Internešnela zbog KATASTROFE u Libiji!

Asad krenuo za Putinom, ali nije stigao daleko!

Samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je Putin krenuo u smotru ruskih vojnika, Asad je brže bolje krenuo za njim - ali nije stigao daleko. Jedan od ruskih vojnika koji su ga okruživali odmah mu je prepriječio put rukom i, sudeći po snimku, dao mu do znanja da ne može produžiti za Putinom.

Asad mu je gestom dao do znanja da shvata naredbu i poslušno ostao na mestu, dok Putin nastavlja hodati prema ruskom časniku koji mu daje izveštaj. Sudeći po snimcu, sirijskih vojnika nije bilo nigde na vidiku. Vredi još jednom istaknuti, ovo se dogodilo usred Sirije, zemlje u kojoj je Asad na vlasti od 2000.

Rusija je ključni saveznik sirijskog režima, a njena vojna intervencija u toj zemlji bila je presudan faktor u preokretu građanskog rata koji traje od 2011. i u kojem je ubijeno više od 400 hiljada ljudi.

Moskva, koja je u Siriji pokrenula vojnu akciju u rujnu 2015., službeno je poslala između četiri i pet hiljada vojnika. Međutim, nezavisni analitičari procenjuju da je taj broj u stvarnosti puno viši i tvrde da znatan deo ruskih snaga u Siriji čine plaćenici - iako Moskva negira takve tvrdnje i zakonom zabranjuje svojim građanima da se bore kao plaćenici. Shodno tome, broj ruskih žrtava u ratu verojatno je znatno veći od službene brojke od 40 poginulih vojnika.

Bilo kako bilo, Rusija je po svemu sudeći ostvarila svoju misiju - spasila je svog saveznika u Damasku i zacementirala svoj dominantni uticaj, u isto vreme sa sve slabijim američkim utjecajem u Siriji i široj regiji. Asad je nominalno i dalje na vlasti, ali njegov režim u potpunosti je nezavisan u Moskvi, kao i o Teheranu. A ovaj snimak samo prikladno ocrtava tu novonastalu ravnotežu snaga.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.