OVAJ ČOVEK JE HTEO DA ISUŠI JADRANSKO MORE: Ali to nije sve... (VIDEO)
Foto: Printscreen/Google Earth

pražnjenje Mediterana

OVAJ ČOVEK JE HTEO DA ISUŠI JADRANSKO MORE: Ali to nije sve... (VIDEO)

U tadašnje doba rasizma i kolonijalizma bila je to potpuno prihvatljiva varijanta

Objavljeno: 12:22h

Krajem ove godine produkcija Amazon Studios objaviće dugo iščekivanu treću sezonu emisije "The Man in the High Castle", čija se priča odvija u alternativnoj budućnosti, u kojoj su sile Osovine i Hitler pobedile u Drugom svetskom ratu.

U njoj, SAD je podeljen u tri dela, sa satelitskom nacističkom državom na istoku, delu pod japanskom okupacijom na zapadu i neutralnom zonom između njih. Serija se temelji na SF klasiku Phillipa K. Dicka, koji je u originalnom romanu 1962. opisao kako su sile Osovine kompletno isušile Mediteran, kako bi došle do ogromnih količina kopna za širenje.

Iako se na tu priču najčešće gleda kao na alegoriju fašizma, ali deo koji se čini najkompliciraniji i "najnategnutiji" je i onaj koji je najbliži stvarnosti - deo koji se odnosi na pražnjenje Mediterana.

Muškarac iza plana

Zaista, taj se plan smatrao ozbiljnim predlogom, a osmislio ga je nekoliko decenija ranije pre nastanka romana nemački arhitekta Herman Sorgel. On je posvetio ceo svoj život promovisanju "velike ideje" isušivanja kompletnog Mediterana, uključujući i sva manja mora poput Jadranskog, kako bi se potom Europa i Afrika ujedinili u superkontinent.

foto: wikipedia

Sorgel je 1929. napisao knjigu o svojim idejama s naslovom Panropa Project, snižavanje Mediterana i navodnjavanje Sahare.

Tri godine kasnije on je svoj projekt predstavio na nov način u knjizi Atlantropa, piše Atlas Obscura. Kako je upornost zaista bila njegovo druge ime, jer je on do svoje smrti 1952. ideju Atlantrope branio u još četiri knjige, u preko više od hiljadu publikacija i nebrojenim predavanjima, pokušavajući uticati i na političare te vlast.

Utopijski projekt koji je mogao zaživeti

Koliko god bio zaluđen idejom stvaranja "euroafričkog superkontinenta", Sörgel je bio svestan kako se to neće moći fizički ostvariti samo isušivanjem, pa je konkretno planirao izgradnju mostova i delimično isušivanje Mediterana pomoću brojnih brana. Tako bi omogućio milionima Evropljana da pronađu bolji život u Africi što bi potom vodilo u dominaciju Evropljana na Crnom kontinentu. U tadašnje doba rasizma i kolonijalizma bila je to potpuno prihvatljiva varijanta.

Herman Sorgel je na ovu ideju došao posle lošeg iskustva Nemačke u Prvom svetskom ratu. Kraj rata Nemačka dočekala poražena i u rasulu, oduzete joj sve kolonije, izgubila je sedminu državnog teritorija i desetinu stanovništva.

Sorgel je insistirao da bi baza njegovog "superkontinenta" bila gigantska hidroelektrana.

Finalni nacrti "Atlantrope" otkrivaju da bi Mediteran bio podeljen na nekoliko delova. Brana na Gibraltaru, dve brane na reci Kongo, stvaranje mora u Čadu i Kongu, samo su neki od detalja Sörgelovog plana.

Belci glavni u Africi i mir u svetu

U tadašnje, kolonijalističko vreme, Afrika je smatrana idealnom teritorijom za naseljavanje Europljana. Iako danas ovaj predlog zvuči potpuno apsurdno, tada je shvaćen veoma ozbiljno, pa su o njemu raspravljali svi veliki umovi Nemačke. U Minhenskom muzeju nalazi se opširna dokumentacija o "Atlantropi", isečci iz brojnih magazina, kao i čitave mape potencijalnih europskih gradova u Africi.

Ono što je "Atlantropu" činilo tako privlačnom je vizija "mira u svetu", koju je projekt zastupao, uz jednostavno tehnološko rješenje, a to je izgradnju brana i mostova. Ogromna hidroelektrana bi energijom napajala dobar deo oba kontinenta, a nezavisan Savet imao bi ovlašćenje uskratiti energiju svakoj državi koja bi postala pretnja svetskom miru.

Taj plan je tražio od svake države da u realizaciju projekta uloži toliko novca da nijednog ne bi ostalo dovoljno da finansira rat. Sve do smrti 1952. godine Sorgel se posvetio promovisanju svoje ideje širom sveta. To je radio kroz novine, radio, filmove, izložbe pa čak i operu koja se zvala "Atlantropska simfonija".

Njegova vizija, znamo, nikada nije sprovedena u delo. A da je, pitanje je što bi od Jadranskog mora i celog Mediterana ostalo, ko zna kako bi Evropa i Afrika danas izgledale, i kako bi se migracije odvijale...

Pogledajte video:

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.