GORE OD ČERNOBILJA! Idilično jezero ubija za samo SAT VREMENA! (FOTO)
Foto: Print screen twitter / @swarnak7 / Pixabay.com

sovjetski projekat atomskih bombi

GORE OD ČERNOBILJA! Idilično jezero ubija za samo SAT VREMENA! (FOTO)

Pošto je postalo mesto za ispuštanje radioaktivnog otpada, ne samo što je samo jezero postalo zagađeno, već i okolna mesta, vazduh i voda.

Objavljeno:

OPŠTA PANIKA NA HAVAJIMA: Oglasila se sirena za opasnost od mogućeg nuklearnog napada Severne Koreje!

Jezero Karačaj, koje se nalazi na jugu planina Ural, najopasnije je mesto na svetu. Za manje od sat vremena u blizini ovog jezera možete da primite smrtonosnu dozu radijacije.

Tokom četrdesetih godina prošlog veka, Majak, ruska tajna fabrika za izradu nuklearnog oružja, napravljena je za izradu plutonijuma za sovjetski projekat atomskih bombi.

Ovu fabriku ruska vlada je vešto krila, a tek 50 godina kasnije ju je Boris Jeljcin proglasio otvorenom regijom. Kada se za to saznalo, zapadni naučnici koji su došli do ove regije proglasili su ovo prelepo jezero najzagađenijim mestom na svetu. A to je i dalje.

Pošto je postalo mesto za ispuštanje radioaktivnog otpada, ne samo što je samo jezero postalo zagađeno, već i okolna mesta, vazduh i voda. Zabeležen je porast obolelih od raka za 21 procenat, 25 odsto više dece se rađalo sa nekim defektom, a 41 odsto više ljudi dobilo je laukemiju.

Jezero je akumuliralo oko 4,44 eksa bekerela (EBq) radioaktivnosti, uključujući 3,6 EBq cezijuma-137 i 0,74 EBq stroncijuma-90. Poređenja radi, u Černobiljskoj katastrofi je ispušteno između 5 i 12 EBq radioaktivnosti, ali ova radijacija nije koncentrisana na jednoj lokaciji.

Nivo radijacije blizu mesta gde je radioaktivni otpad odlagan je 1990. godine bio 600 rendgena po satu, po tvrdnjama američkog Saveta za odbranu prirodnih resursa iz Vašingtona, što je više nego dovoljno da čoveka izloži smrtonosnoj dozi zračenja u roku od sat vremena.

Zato je oblast oko ovog jezera potpuno zatvorena za posetioce, jer bi samo približavanje njemu moglo da ubije.

(Esprso.rs / Izvor: blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.