KOLIKO JE HAŠKI TRIBUNAL POTROŠIO ZA VREME SVOG RADA? Cifra će vas FRAPIRATI!
Foto: Profimedia

astronomska brojka

KOLIKO JE HAŠKI TRIBUNAL POTROŠIO ZA VREME SVOG RADA? Cifra će vas FRAPIRATI!

Sudu su donirali i Soroš i Rokfeler

Objavljeno:

Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru Jugoslavije, odnosnoHaški tribunal, mnogi osporavaju i smatraju političkim sudom.

Pitamo se da li je sud donosio pravične presude, da li je ispunio svoju svrhu i najzad - da li se sve to isplatilo?

A sada saznajemo i koliko novca je za sve ove godine potrošio sud. Prema podacima dostupnim u godišnjim izveštajima suda, od 1993. godine pa do danas za njegovo funkcionisanje potrošeno je ukupno oko 2,5 milijardi američkih dolara. Trbunal je takođe primao razne donacije.

Prvu deceniju obeležili su godišnji budžeti, da bi se 2002. godine prešlo na dvogodišnja razdoblja, u skladu s trendom planova i budžetiranja u Ujedinjenim nacijama.

U prvoj godini tako je za njega bilo odvojeno tek 450 hiljada dolara, da bi već u iduće dve godine, kad se uspostavljala organizacija samog suda, administracija, kada su počeli sa zapošljavanjem na sve bilo potrošeno nešto manje od 36 miliona.

Očekivano, s većim angažmanom dolazi i do sve većih iznosa. Tako je 1996. godišnji trošak suda iznosio 30,4 miliona, a troškovi već 2001. godine dosežu 100 miliona dolara.

Najviše je potrošeno u razdoblju od 2008 i 2009 godine, kada je potrošeno 342,2 miliona dolara, odnosno otprilike 170 miliona godišnje.

Sudu su donirale SAD, Kanada, ali i Malezija, Pakistan, Saudijska Arabija, Nambija ali i organizacije u vlasništvu Soroša i Rokfelera.

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.