ZABRINJAVAJUĆI IZVEŠTAJ: Zbog ovoga umiru DESETINE HILJADA LJUDI, najugroženija su DECA!
Foto: Pixabay

strašno

ZABRINJAVAJUĆI IZVEŠTAJ: Zbog ovoga umiru DESETINE HILJADA LJUDI, najugroženija su DECA!

Naučnici još ne znaju tačne razmere ovog problema

Objavljeno:

Svaki deseti lek koji se proda u zemljama u razvoju je falsifikovan ili je ispod potrebnog standarda, zbog čega umiru desetine hiljada ljudi.

Među žrtvama ovog kriminala su deca u Africi kojima se daju neefikasni lekovi protiv upale pluća ili malarije, rekli su funkcioneri Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u utorak.

U izveštaju o ovom problemu SZO kaže da su lažni lekovi sve veća pretnja jer rastuća farmaceutska trgovina, uključujući prodaju putem interneta, otvara vrata i ponekad toksičnim prozvodima.

Neki apotekari u Africi, na primer, kažu da su prisiljeni da nabavljaju od najjeftinijih ali ne nužno i najsigurnijih distributera kako bi mogli da konkurišu ilegalnoj prodaji na ulici.

Lažni lekovi mogu sadržati netačne doze, pogrešno navedene sastojke ili čak nemati aktivne sastojke.

Razmere problema teško je precizno odrediti, ali SZO je analizirala 100 studija od 2007. do 2016. koje su pokrile više od 48.000 uzoraka, i pokazalo se da je 10,5 posto lekova u zemljama s niskim ili srednjim prihodima stanovništva lažno ili ispod standarda.

Čak 72.000 smrti dece od upale pluća može se pripisati upotrebi antibiotika sa reduciranom aktivnošću, odnosno ukupno 169.000 kad se računaju slučajevi u kojima lek nije imao aktivnih supstanci.

Procenjuje se i da se oko 116.000 smrti od malarije svake godine u subsaharskoj Africi može pripisati lošim lekovima protiv te bolesti.

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.