SEVERNA KOREJA LANSIRALA RAKETU SA DOMETOM OD 13.000 KILOMETARA: Sa ovim mogu da pogode AMERIKU!
Foto: EPA/Kim Heechul

opasne igre rata

SEVERNA KOREJA LANSIRALA RAKETU SA DOMETOM OD 13.000 KILOMETARA: Sa ovim mogu da pogode AMERIKU!

- Ako su današnji brojevi tačni, mogao bi imati domet veći od 13.000 kilometara - kažu naučnici

Objavljeno: 08:55h

Severna Koreja je sinoć lansirala novi, dosad najopasniji projektil, koji, prema nekim navodima, ima domet do neverovatnih 13.000 kilometara!

U objavi na državnoj televiziji Severna Koreja rekla je da upravo lansirani interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong 15 ima "znatno veće prednosti u taktičkim i tehnološkim specifikacijama i tehničkim karakteristikama" nego balistički projektil Hwasong 14 koji je dva puta testiran ove godine, piše Reuters.

Analitičari i dalje očekuju objave fotografija i video snimka lansiranja projektila, kako bi mogli da utvrde razlike između novog i pređašnjih projektila.

Novi projektil je ispaljen na vrlo strmoj putanji pa je leteo 53 minuta, dostigao je visinu od 4.475 km i preleteo oko 950 km u daljinu, objavila je Severna Koreja. Projektil je pao u Japansko more oko 370 kilometara od obale Japana.

- Ako su današnji brojevi tačni, u slučaju da je ovaj projektil bio ispaljen na standardnoj putanji umesto na ovako strmoj, mogao bi imati domet veći od 13.000 kilometara - rekli su naučnici u SAD. To konkretno znači da bi projektil mogao da dosegne bilo koji deo kontinentalne teritorije SAD, uključujući Njujork i Vašington.

Nakon što je test završen, severnokorejski čelnik Kim Džong-un rekao je da je s projektilom Hwasong 15 Severna Koreja "napokon postigla veliki istorijski uspeh i kompletirala nuklearne snage države".

Severna Koreja je objavila da je projektil bio opremljen sa "super-velikom i teškom bojevom glavom" i dodala da će nuklearno oružje koristiti samo u obrambene svrhe.

- Nuklearno oružje koristićemo samo da bismo obranili suverenitet i teritorijalni integritet države. Ne predstavljamo pretnju ni za koga "dok god se ne narušavaju interesi Demokratske Narodne Republike Koreje - prenosi ABC News.

Projektil je Sjeverna Koreja lansirala sa lokacije oko 30 kilometara severno od glavnog grada Pjongjanga, što je prvi put dosad da je iskorišćena ta lokacija. Za razliku od većine dosadašnjih testova, projektil je lansiran usred noći po lokalnom vremenu, oko 2:28.

Osim što je demonstriran daleki domet projektila, Severna Koreja je ovim pokazala da može testirati oružje bilo kada i bilo gde, što bi u situaciji rata otežalo napore drugih država da predvide i potencijalno osujete lansiranje.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.