SAMO ON MOŽE REŠITI POLITIČKU KRIZU U NEMAČKOJ:  Ko je zapravo Frank Valter Štajnmajer, čovek u čijim rukama je budućnost zemlje?
Foto: reuter/benoit Tessier

predsednik nemačke dobio je neočekivanu odgovornost

SAMO ON MOŽE REŠITI POLITIČKU KRIZU U NEMAČKOJ: Ko je zapravo Frank Valter Štajnmajer, čovek u čijim rukama je budućnost zemlje?

Mnogi ga opisuju kao "klasičnog nemačkog birokratu"

Objavljeno:

Kada jeFrank Valter Štajnmajer postao predsednik Nemačke pre godinu dana, mnogi su negodovali, ali nije se digla uzbuna jer ova pozicija u nemačkoj politici ne donosi preveliku moć.

Ali, to se sada promenilo.

Nakon što Angela Merkel nije uspela da napravi koaliciju i formira vladu, sve je ostalo u rukama Štajnmajera - koji se do tada više bavio otkrivanjem novih spomenika nego parlamentarnom politikom.

Međutim, sada ga očekuju sastanci sa pet lidera vodećih nemačkih partija. Ako ne uspe da sa njima postigne dogovor, zemlju čekaju ponovni izbori. To bi bio presedan u posleratnoj istoriji Nemačke.

Ceo svet se zato pita : ko je zapravo Štajnmajer?

Štajnmajer je dete iz radničke porodice - roditelji su mu bili zaposleni u fabrici. Mnogi ga opisuju kao dosadnog čoveka, koji se ne ističe ni na koji način.

Njegov prvi dodir sa politikom dogodio se početkom devedesetih, kada je prihvatio posao da vodi kampanju socijal demokrate Gerharda Šredera. Bio je jako uspešan u tome, i Šreder je postao kancelar.

Štajnmajera mnogi doživljavaju kao "klasičnog nemačkog birokratu". To su pokazali njegovi postupci dok je bio ministar spoljnih poslova, čak dva puta. Za vreme svog mandata bavio se krizom u Grčkoj, Ukrajini i pregovorima o nuklearnom programu sa Iranom.

Zbog toga što je pragmatičan i smiren, mnogi smatraju da je odličan u pregovorima.

foto: Fonetap

Mnoge je iznenadilo kad je postao predsednik - jer je to više cerimonijalna pozicija u Nemačkoj. Nije mu se dopalo da bude toliko javna figura, jer nije preterano dobar govornik.

Što se pregovora sa partijama tiče, njegov stav je jasan - želi da izbegne ponovne izbore.

-Očekujem od svih da budu spremni na pregovore i oforme vladu u bliskoj budućnosti. Odgovornost ne sme biti vraćena na glasače - izjavio je on.

Štajmajner je takođe osudio uspeh ektremno desničarske paritje Alternativa za Nemačku, i poznati je protivnik Donalda Trampa.

(Espreso.co.rs / CNN.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.