JEZIVA ISPOVEST ŽENE POBEGLE IZ VOJSKE SEVERNE KOREJE: Silovali su nas svakog dana, prestala nam je i menstruacija!
Foto: Reuters

potresno

JEZIVA ISPOVEST ŽENE POBEGLE IZ VOJSKE SEVERNE KOREJE: Silovali su nas svakog dana, prestala nam je i menstruacija!

So Jon progovorila o paklu iz kojeg je uspela da se spase

Objavljeno:

Priče o paklu Severne Koreje svakodnevno dolaze do javnosti - a svoje jezivoiskustvo sada je ispričala i žena vojnik koja je uspela da pobegne u Kinu, a zatim se preseli u Južnu Koreju.

So Jon je bila vojnik Kim Džong-unovog režima i za vreme služenja svog roka preživela je pakao.

Ona se prijavila da služi jer je u vojsci bio siguran bar jedan obrok dnevno - a vladala je velika glad.

Tamo se susrela sa katastrofalnim uslovima. 10 godina spavala je u malom krevetu u skučenoj sobi s više od 25 koleginica. Svaka od njih imala je dve fioke u kojima su čuvale uniforme i na kojima su obavezno imale dve uokvirene fotografije - osnivača države Kim Il-sunga i tadašnjeg vođu, njegova sina Kim Jong-ila.

- Još i dana se sećam tog smrada. Spavale smo na dušecima koji su upijali naš telesni miris, koji nisu bili od pamuka. Mirisi od znoja uvukli su se u njih. Nije bilo ugodno. A kako nije bilo tople vode, nismo se mogle pošteno oprati. Nije bilo tuševa, samo bi spojili crevo na planinski potok i pustili vodu. Događalo bi se da na taj način s vodom po nama padaju i žabe i zmije - govori ona.

So Jon je otkrila kako su treninzi u vojsci toliko iscrpni, da su mnoge žene prestale da dobijaju menstruaciju, zbog umora i stresa.

- Nakon šest meseci do godine dana u vojsci, više nismo dobivale menstruaciju zbog neuhranjenosti i stresnog okruženja. Vojnikinje su govorile kako su srećne što nemaju menstruaciju. Naime, ako bi imale menstruaciju situacija je za njih bila znatno gora - priča So Jon.

Ono što je najpotresnije su silovanja, koja su se dešavala svakodnevno.

- Zapovednik čete bi u svojoj sobi nakon radnog vremena silovao vojnikinje koje su služile pod njegovoj komandi. To se događalo stalno, bez prestanka - kaže So Yon.

Iako Severna Koreja kažnjava silovanje u vojsci sa do 7 godina zatvora, gotovo nikada se silovanje ne prijavi jer niko od žena ne želi da svedoči.

So Jon je napustila vojsku i pokušala da pobegne iz zemlje. Nije uspela iz prvog puta, pa je godinu dana bila u logoru.

Tek nakon toga, preplivala je reku Tumen i uspela da pobegne u Kinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.