MOŽE LI ŽENA ZAMENITI PUTINA? Najveća konkurencija mu je kontroverzna TV zvezda!
Foto: Reuters

NAPETO U RUSIJI

MOŽE LI ŽENA ZAMENITI PUTINA? Najveća konkurencija mu je kontroverzna TV zvezda!

Približavaju se izbori u Rusiji

Objavljeno:

Naredni predsednički izbori u Rusiji biće održani u martu, a nedavno su se pojavile glasine da će Vladimir Putin možda čak odustati od kandidature.

Svi su sigurni u njegovu kandidaturu - narod to očekuje, kao i njegovi protivnici, i ceo svet - osim samog predsednika.

Ali ako odluči da se kandiduje, sigurno je da će pobediti i odneti preko 60 % glasova.

Izvori bliski Kremlju pak tvrde da je Putin umoran. Izostaje velika kampanja koju je vodio 2012. godine, kada je šest meseci pre izbora proglasio kandidaturu. Predsednik je vrlo tajnovit, i informacije retko kada napuštaju njegov uzak krug saradnika.

Neki smatraju da je u pitanju pametna strategija - kratka kampanja biće više dramatična, i daće njegovim protivnicima daleko manje vremena da se pripreme.

Opozicija nema jednistvenog kandidata. Glasovi su podeljeni između kanidature kontroverzne TV zvezde Ksenije Sobčak, i najglasnijeg kritičara vlasti Alekseja Navalnija.

Ksenija je ćerka Putinovog političkog mentora. Iako tvrdi da je više proevroski orjentisana, ona se ipak suzdržala kritika na račun sadašnjeg predesnika.

foto: EPA

Navalni je stajao iza najvećih protesta protiv Putina 2011. godine, i objavio je i Jutujub video u kome je otužio Dmitri Medvedeva za korupciju - i koji je pogledalo desetine miliona ljudi.

foto: AP

Verovalo se da će zbog toga Medvedev biti smenjen, ali on je zadržao svoju poziciju. Za mesto premijera zemlje, drugo najmoćnije mesto u ruskoj politici, takođe će se voditi bitka.

Ruski analitičari ocenjuju da nakon sankcija ljudi zaista žele promenu.

Ipak, Putin je već dugo na vlasti i učvrstio je svoj imidž u domaćoj i svetskoj politici. Mnogi su zabrinuti kako će izgledati, i šta će ostati od Rusije nakon njega.

Rusija je, po njima, na ivici političke krize. Sve zapravo podseća na raspad Sovjetskog saveza.

(Espreso.co.rs / Independent.co.uk )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.