MUGABE SMENJEN SA ČELA STRANKE: Njegova žena doživotno proterana! Dobio rok do utorka da da ostavku!
Foto: AP

Bliži mu se kraj

MUGABE SMENJEN SA ČELA STRANKE: Njegova žena doživotno proterana! Dobio rok do utorka da da ostavku!

Revolucija u Zimbabveu se sve više bliži kraju

Objavljeno:

Robert Mugabe smenjen je sa čela Zanu-PF, vladajuće stranke u Zimbabveu, i izbačen iz njenog članstva, prenosi Bi-Bi-Si. Novi lider partije je Emerson Mnangagva, Mugabeov doskorašnji potpresednik koji je smenjen sa funkcije početkom meseca pod optužbom za nelojalnost.

Lider veterana oslobodilačkog rata Zimbabvea, Kris Mucvangva zapretio je da će pustiti gomilu na predsednika te zemlje, Roberta Mugabea, odbije da odstupi sa pozicije predsednika, dok je omladina vladajuće partije poručila da se "odmori" kao "stari državnik".

foto: AP

- Idemo do kraja. izvešćemo ljude na ulicu i oni će obaviti svoj posao - poručio je Mucvangva, prenosi Rojters.

Omladina vladajuće partije ZANU-PF poručila je Mugabeu da bi trebalo da podnese ostavku i "odmori" se kao "stari državnik", dok su predložili da njegovu ženu, Grejs, zauvek izbace iz partije.

foto: AP

- Žalosno je da je predsednik dozvolio Grejs da uzurpira izvršnu vlast, uništivši pritom i vladu i partiju - rekla je liderka omladine ZANU-PF, Jeukai Simbanegavi, prenosi AP.

Agencije su ranije javile da će se Mugabe sastati sa šefovima vojske, usred velikog pritiska da podnese ostavku, kako bi razgovarao o svojoj budućnosti, dok sa druge strane u parlamentu raste pritisak za njegov opoziv. Parlament Zimbabvea će "definitivno" započeti proces opoziva Mugabe, saopštio je šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese.

foto: AP

- Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvestan, kao što Sunce izlazi sa istoka - rekao je Gonese.

Partija kojoj pripada Gonese, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti da opozove Mugabea, medjutim, ovaj put se i vladajuća partija ZANU-PF okrenula protiv njega, podseća AP.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.