ISIS IPAK NIJE PORAŽEN? Nakon pada Rake, ekstremisti se sad okupljaju u OVIM ZEMLJAMA!
Foto: AP

mislili su da je gotovo

ISIS IPAK NIJE PORAŽEN? Nakon pada Rake, ekstremisti se sad okupljaju u OVIM ZEMLJAMA!

Pokret ipak nastavlja da živi u drugim regijama

Objavljeno:

Ceo svet odahnuo je nakon pada Rake, sirijskog grada koji je bio uporište ekstremističkog pokreta Islamska država (ISIS).

Donald Tramp ali i mnogi drugi verovali su da ovaj vojni poraz ISIS-a znači i njegov skori definitivni kraj. Ali, pokret je žilav i nastavlja da živi u drugim regijama koje nisu toliko kontrolisane.

Mnogi su zaboravili da pokret nije ograničen na određenu državu ili regiju i može poprimiti različite oblike napadajući zapadne ciljeve, iako je u trenutku svoje najveće moći 2014. godine zaličio na pravu državu, koja je svima na toj teritoriji nametala svoju, puritansku verziju islama sa okrutnim kaznama.

Iako je broj sledbenika ISIS-a drastično pao, ideologija pokreta je jako privlačna i ne da se tako lako slomiti.

U narednim mesecima treba pomno prosmatrati dva fenomena: kako će borci iz Iraka i Sirije preuzimati druge nestabilne teritorije i njihovu pojačanu infiltraciju u zapadna društva.

Prva kritična zemlja je Libija. Ona nema centralnu vladu i rascepkana je na regije kojima upravljaju razlličite grupe. Kritične su i afričke zemlje poput Jemena, Burkine Faso, Malija i Nigera.

Druga regija koja je u opasnosti je centralna Azija, i zemlje kao što su Tadžikistan i Turkmenistan. Tramp već pojavačava vojsku u Azerbejdžanu, a u opasnosti je ovde najviše Rusija.

Treba naglasiti i da se brojni borci ISIS-a nakon poraza vraćaju u zapadne zemlje, i da su gladni novih misija - terorističkih napada.

ISIS je možda izgubio jednu bitku, ali ne i ceo rat.

(Espreso.co.rs / Jutranji.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.