LITAR BENZINA ĆE DA KOŠTA 750 DINARA ako ove dve države zarate, A SITUACIJA JE OZBILJNA!
Foto: Dragana Udovičić

Svetu preti haos

LITAR BENZINA ĆE DA KOŠTA 750 DINARA ako ove dve države zarate, A SITUACIJA JE OZBILJNA!

Ovo bi, preneseno na dinare i na litar benzina u Srbiji, moglo da znači da bi litar benzina koštao 5 puta više nego danas, to jest 750 dinara.

Objavljeno:

Oružani konflikt između Saudijske Arabije i Irana, koji je, čini se, nikad bliži, imao bi ogroman uticaj na svetska tržišta nafte, budući da su obe države veliki izvoznici "crnog zlata". Russia Today je upitala stručnjake šta bi rat ove dve države značio za cene sirove nafte.

TRAMP MORA DA UMRE, NAREDIO KIM: Severna Koreja američkog predsednika OSUDILA NA SMRT nakon OVOG TVITA! - Cene energenata će ozbiljno zavisiti od ozbiljnosti konflikta. Podsetimo se nepriznatog iračkog Kurdistana, koji u stanju konstantnog rata izvozi oko 550.000 barela nafte dnevno, preko Turske. U ovoj vezi možemo očekivati paničan skok u cenama nafte na 150-200 dolara prvog dana konflikta. Ako Iran i Saudijska Arabija napadnu naftna postrojenja jedni drugima, cene sirove nafte mogle bi da dostignu i 300 dolara po barelu - rekao je Mihail Maščenko, investicioni analitičar. Ovo bi, preneseno na dinare i na litar benzina u Srbiji, moglo da znači da bi litar benzina koštao 5 puta više nego danas, to jest 750 dinara.

foto: Stefan Jokić

Ivan Karjakin, investicioni analitičar, kaže da teritorija koja bi mogla da bude zahvaćena ovim sukobom proizvodi oko trećine globalne produkcije nafte. Saudijska Arabija, Iran, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar zajedno proizvedu oko 28 miliona barela dnevno, što je nešto više od 30 odsto svetske proizvodnje. - Cene će odmah porasti na 150-180 dolara po barelu, a onda sve zavisi od trajanja i intenziteta sukoba. Svetsko tržište će preživeti dva ili tri dana konflikta. Ako sukob potraje više od nedelju dana, cene će porasti na 200 dolara po barelu i više, i ovo će imati dugoročne posledice, pošto će se zalihe smanjiti - kaže Karjakin.

On insistira, međutim, da rat između Rijada i Teherana nije mnogo verovatan, jer nije u interesu Rusije i Kine. - Rusija je partner mnogih suprotstavljenih strana na Bliskom Istoku. Najveći uvoznik nafte, Kina, koja ima najveći rizik u slučaju rasta cena nafte, iskoristiće sav svoj uticaj na Iran i SAD da izbegne konflikt - kaže Karjakin.

(Espreso.co.rs / Russia Today)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.