AKO MUTIRA, MOŽE DA POSTANE NEIZLEČIVA: Eksperti u strahu od opasne bolesti koja dolazi iz Afrike!
Foto: Pixabay

užas

AKO MUTIRA, MOŽE DA POSTANE NEIZLEČIVA: Eksperti u strahu od opasne bolesti koja dolazi iz Afrike!

Ako ne preduzmemo odmah neke korake, u jednom trenutku moglo bi se oteti kontroli i izazvati pustoš - rekao je Hanter

Objavljeno: 08:35h

Opasna bolest kuga, koja se proširila Madagaskarom i ubila više od 140 ljudi, mogla bi da mutira i postane neizlečiva, upozoravaju stručnjaci.

Deset država u Africi proglasilo je stanje uzbune na prve znake bolesti, a stručnjaci se boje da bi putnici bolest mogli da prošire i na zapadne zemlje, imajući u vidu to da simptomi ne moraju odmah biti vidljivi.

Uzročnik bolesti je bakterija koja je u srednjem veku ubila pokosila čak 50 milijuna ljudi u Evropi, u periodu poznatom kao Crna smrt.

Većina zabeleženih slučajeva na Madagaskaru definisani su kao plućna kuga, vrlo zarazan oblik koji se prenosi kašljem, kijanjem ili kapljicama. Ova bolest je gotovo uvek smrtonosna, ukoliko se ne leči, a ponekad može da ubije čoveka u roku od 24 časa.

Profesor Pol Hanter sa Univerziteta Istočne Anglije rekao je za Daily Star:

- Ako dođe do Velike Britanije, Evrope ili Amerike, biće nalik izbijanju ebole. Mogli bismo imati nekoliko izolovanih slučajeva. Kao i s bilo kojom drugom bolesšću, zabrinjava nas eventualna mutacija koja bi dovela do neizlečivosti.

Širenje ove bolesti, koja sve vreme postoji na Madagaskaru, opisano je kao najgore u poslednjih 50 godina i dostglo je "kritičnu tačku", što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da deset afričkih zemalja svrsta u visokorizične.

- Moguće je da se kuga proširi na afričko tle, a onda će to biti teško kontrolisati. Ako ne preduzmemo odmah neke korake, u jednom trenutku moglo bi se oteti kontroli i izazvati pustoš - rekao je Hanter.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.