Predao se Pudždemon! ODBEGLI LIDER KATALONIJE OD DANAS IZA REŠETAKA!
Foto: Printscreen

izazvao haos

Predao se Pudždemon! ODBEGLI LIDER KATALONIJE OD DANAS IZA REŠETAKA!

Španski list "Pais" navodi da se zajedno sa njim u policijskoj stanici u Briselu predalo i četvoro njegovih bivših ministara

Objavljeno:

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon predao se danas briselskoj policiji, prenosi Rojters.

Španski list "Pais" navodi da se zajedno sa njim u policijskoj stanici u Briselu predalo i četvoro njegovih bivših ministara.

Oni će biti saslušani popodne, a sudija će do sutra ujutro odlučiti šta će sa njima.

Belgijsko Državno tužilaštvo najavilo je da će se tužilac u 14 časova izjasniti u vezi s evropskim nalogom za hapšenje smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona i četvoro njegovih bivših ministara.

Briselski tužioci su juče rekli da razmatraju evropski nalog za hapšenje Karlesa Pudždemona i da se nadaju da će što pre pokrenuti ekstracioni postupak.

Pudždemon je juče rekao da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima, nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje.

On je sa još nekim smenjenim katalonskim zvaničnicima pobegao u Belgiju nakon što ih je španska vlada smenila, pre nedelju dana.

Po Evropskom nalogu za hapšenje, moglo bi da prođe tri meseca pre nego što se katalonski lider Karles Pudždemon i četiri člana smenjene regionalne vlade vrate u Španiju, saopštile su prethodno belgijske vlasti.

foto: Fonet

Belgijska vlada neće imati uticaj na budućnost smenjenog kaltalonskog lidera Karlesa Pudždemona, izajvio je belgijski ministar pravosudja Koen Gens, nakon što je Španija izadala nalog za njegovo hapšenje.

On je rekao da je evropski nalog za hapšenje "potpuno legalan postupak", preneo je AP.

Gens je istakao da za razliku od normalne medjunarodne ekstradicije, "izvršna vlast ne igra nikakvu ulogu u proceduri Evropskog naloga za hapšenje (EAV)".

"Sve ide preko direktnih kontakata izmedju pravosudnih organa", rekao je belgijski ministar pravosudja.

Pudždemon je ranije rekao da nema nameru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.

On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.