TRAMP ZATVARA AMERIKU POSLE POKOLJA NA NOĆ VEŠTICA: Uzbekistanac ubio 8 LJUDI, Njujork u panici! (VIDEO)
Foto: Fonetap/Reuters/Twitter/Policija/Facebook/Snapchat

masakr na menhetnu

TRAMP ZATVARA AMERIKU POSLE POKOLJA NA NOĆ VEŠTICA: Uzbekistanac ubio 8 LJUDI, Njujork u panici! (VIDEO)

Sajfulo Saipov, koji je došao u SAD 2010. godine, prilikom napada je vikao "Alahu Akbar", gazeći pešake

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp naložio je kasno sinoć jačanje programa za proveru stranaca koji dolaze u SAD, nekoliko sati posle napada u Njujorku u kojem je stradalo osam i povređeno 15 osoba. - Upravo sam naredio ministarstvu unutrašnje bezbednosti da ojačaju program za proveru koji je već ekstremno strog - naveo je Tramp na Tviteru i dodao da je "lepo biti politički korektan, ali ne za takve stvari". Medju osam žrtava napada u Njujorku, nalazi se šest stranaca - pet argetinskih turista i jedna Belgijanka.

foto: Twitter

Argentinsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je reč o školskim prijateljima iz Rosarija. Identifikovani kao Ernan Diego Mendoza, Diego Enrike Angelini, Alehandro Damian Panjuko, Ariel Erlij i Ernan Ferući.

Jedan član njihovog društva je povređen i nalazi se u bolnici. Reč je o Martinu Ludoviku Maru i on je van životne opasnosti.

Među ubijenima je i žena iz Belgije.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je okarakterisao napad, koji se dogodio na praznik Noć veštica (Halloween), kao "teroristički i kukavički čin".

foto: Reuters

Podsetimo, napadač je kamionetom uleteo među bicikliste na biciklističkoj stazi i pešake u njujorškoj četvrti Menheten, nekoliko blokova od spomenika žrtvama terorističkog napada na Svetski trgovinski centar. Ovom prilikom je pregazio ukupno 23 osobe, od kojih su 8 umrle.

Napadač je kasnije identifikovan kao Sajfulo Saipov, koji se u Ameriku doselio iz Uzbekistana 2010. godine.

Saipov je, posle policijske potere, upucan u stomak, i zatim odveden u zatvor.

foto: Reuters

On je, kako piše Daily Mail, posle gaženja ljudi, izašao iz kamioneta, mahao imitacijama pištolja koje je držao u rukama, i vikao "Alahu akbar".

Policajac Rajan Neš ga je u jednom momentu stigao i upucao u stomak. U rancu Saipova pronađena je poruka koja je dokaz da je on ovaj napad izveo u ime Islamske države (ISIS).

Kompanija Uber je potvrdila da je Saipov radio za njih kao vozač, i da je "prošao sve bezbednosne provere".

foto: Reuters

- Užasnuti smo ovim bezumnim nasiljem. Naša srca su sa žrtvama i njihovim porodicama - rekli su u Uberu.

Menadžer lokalne prodavnice u gradu Paterson, u Nju Džersiju, gde je Saipov živeo, rekao je da je Uzbek često svraćao u prodavnicu i da se uvek svađao sa prodavcima, "zbog najmanjih gluposti".

- Brzo bi se razljutio. Bacao je konzerve... Pravio gluposti... Ponižavao je naše radnike stalno. Nazivao ih je glupim, neobrazovanim. Govorio je dobar engleski -rekao je on.

foto: Snapchat

Menadžer je rekao da bi se Saipov uvek naljutio zbog istog razloga - po njegovom mišljenju previsoke cene jednog osvežavajućeg pića.

- Uvek je bio problem cena pakovanja od 12 komada Canada Dry Ginger Ale. Uvek. On je uvek zahtevao svoju cenu za to. Uvek problem - rekao je menadžer.

foto: Policija

Kobiljon Matkarov, prijatelj Saipova, rekao je da je začuđen onim što se desilo:

- On je dobar momak. Pravi prijatelj. Bio mi je kao brat. Igrao se sa mojom decom - rekao je Matkarov.

(Espreso/Beta/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.