U ZNAK SEĆANJA NA NJU: Nemci žele da superbrzi voz nazovu po Ani Frank, I IMAJU DOBAR RAZLOG ZA TO!
Foto: Wikipedia

hteli da je proslave

U ZNAK SEĆANJA NA NJU: Nemci žele da superbrzi voz nazovu po Ani Frank, I IMAJU DOBAR RAZLOG ZA TO!

Njen dnevnik prodat je u više od 30 miliona primeraka

Objavljeno:

Plan nemačkih železnica da superbrzi voz nazove po Ani Frank "bolan" je za žrtve konclogora, izrazila je žaljenje fondacija koja nosi ime jevrejske devojčice.

"Povezivanje Ane Frank s vozom asocira na progon Jevreja i deportacije u Drugom svetskom ratu", reagovala je Fondacija Ane Frank na najavu Nemačkih želaznica (Deutsche Bahn) da njenim imenom nazove jedan od svojih novih superbrzih vozova.

Takav naziv "ponovo uzrokuje patnju onima koji žive s posledicama iz tog vremena", dodaje se u saopštenju.

Ana Frank koja se s porodicom sklonila u Amsterdam, umrla je 1945. u logoru Bergen-Belsen, kad joj je bilo 15 godina, nekoliko meseci pre kraja Drugog svetskog rata. Njen dnevnik, objavljen dve godine kasnije, prodat je u više od 30 miliona primeraka.

Nemačke železnice uputile su javni poziv za predloge za pronalaženje imena za svoje superbrze vozove novog naraštaja (ICE4) koji u decembru treba da se puste u saobraćaj.

foto: AP/Michael Conroy

Od 19.000 dobijenih predloga, žiri u kojem su bila i dva istoričara, izabrao je 25 imena osoba koje su obeležile nemačku istoriju.

Na tom spisku su bivši kancelar Konrad Adenauer, pripadnici pokreta otpora nacizmu Hans i Sofi Šol, kao i pisac Erih Kestner.

Nemačke železnice u saopštenju objavljenom u ponedeljak ističu da "nipošto nisu imale nameru da pogaze uspomenu na Anu Frank", nego su htele da je "proslave".

"Ako smo ovim nekog povredili, iskreno nam je žao zbog toga".

Železnice su obećale da će "ozbiljno shvatiti upućene primedbe", te da će prihvatiti preporuku jevrejskih organizacija.

(Espreso.co.rs / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.