NAJVEĆI PROJEKAT U ISTORIJI SVETA: Saudijska Arabija gradi MEGALOPOLIS od 500 MILIJARDI DOLARA! (VIDEO)
Foto: Pixabay

Nadrealno

NAJVEĆI PROJEKAT U ISTORIJI SVETA: Saudijska Arabija gradi MEGALOPOLIS od 500 MILIJARDI DOLARA! (VIDEO)

Kod grada će biti izgrađen i gigantski most koji će povezivati Afriku i Aziju

Objavljeno:

Saudijska Arabija će izgraditi megagrad u čiju izgradnju će uložiti 500 milijardi dolara, sve pod pokroviteljstvom princa Mohameda bin Salmana, u okviru plana reformi vraćanja "umerenog islama" u ovu državu.

Salman je u utorak otkrio ovaj projekat: grad će se zvati Neom, a biće smešten na severozapadnoj obali Crvenog mora.

- U Neomu želimo stvoriti nešto novo... Okupljamo inovatore iz celog sveta kako bismo ga stvorili - rekao je Salman na konferenciji u Rijadu.

Grad, koji će se proširiti na Egipat i Jordan, obuhvatiće 26.500 kvadratnih kilometara, a Saudijci će izgraditi i "veličanstveni novi most" između Egipta i Saudijske Arabije koji će "povezivati Aziju s Afrikom".

Izvršni direktor projekta Neom je je Klaus-Kristijan Klajnfeld, bivši generalni direktor Simensa.

- To je 26.500 kvadratnih kilometara. Kad kažemo grad, zapravo nije tačno, biće to više gradova i sela - objasnio je Klajnfeld.

Saudijska Arabija uložiće 500 milijardi dolara u projekat, prenosi službena novinska agencija SPA, a predviđa se da će prva faza biti gotova do 2025.

Salman je rekao da je Neom samo dao u nizu ekonomskih i društvenih reformi kojima će se modernizovati Saudijska Arabija.

- Mi nismo kao što smo bili u prošlosti, mi se vraćamo umerenom islamu koji je otvoren celom svijetu i svim religijama - rekao je on na konferenciji.

- Želimo živeti normalan život, život koji odražava našu umerenu religiju, naše običaje. Mislim da su nedavno poduzeti jasni koraci i verujem da ćemo vrlo brzo iskoreniti ostatak ekstremizma - istakao je.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.