PREDSEDNIK KATALONIJE: Proglasićemo nezavisnost od Španije za NEKOLIKO DANA!
Foto: Reuter/Albert Gea

početak haosa

PREDSEDNIK KATALONIJE: Proglasićemo nezavisnost od Španije za NEKOLIKO DANA!

- Napolje, okupacione snage! Ulice će uvek biti naše! - vikali su protestanti policiji i civilnoj gardi koje je poslao Madrid

Objavljeno:

Predsednik Katalonije Karles Puđdemon rekao je za BBC da će "Katalonija u roku od svega nekoliko dana proglasiti nezavisnost".

U prvom razgovoru za medije posle referenduma, Puđdemon je najavio da će njegova vlada "delovati krajem ove ili početkom sledeće nedelje". Na pitanje šta će učiniti ako vlada Španije interveniše i preuzme kontrolu nad katalonskom vladom, Puđdemon je rekao da bi to bila "greška koja bi sve promenila".

Španski kralj Felipe VI optužio je juče čelnike Katalonije da su izašli van okvira "zakona i demokratije" i najavio da će država uspostaviti "ustavni poredak" u Kataloniji, gde stotine hiljada ljudi protestuje protiv policijskog nasilja na referendumu koji je Madrid zabranio.

foto: EPA/Quique Garcia

Zbog sukoba na referendumu za nezavisnost Katalonije Španija se nalazi u najgoroj krizi od ukidanja diktature 1977. godine. Inače, posle oštrog govora kralja Felipea glavni sindikati u Kataloniji su pozvali radnike na opšti štrajk. U protestima su učestvovale stotine hiljada ljudi, među kojima uglavnom studenti, vatrogasci i obični građani ogorčeni zbog toga što su nacionalna policija i civilna garda u nedelju upotrebile silu nad ljudima koji su mirno protestovali. - Napolje, okupacione snage! Ulice će uvek biti naše! - vikali su protestanti policiji i civilnoj gardi koje je poslao Madrid.

(Espreso.co.rs/Index.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.