Birališta u Kataloniji su zatvorena, a glasačke kutije nalaze se na "tajnoj lokaciji"!
Foto: EPA/Quique Garcia

čeka se...

Birališta u Kataloniji su zatvorena, a glasačke kutije nalaze se na "tajnoj lokaciji"!

Katalonske vlasti su u nedelju ujutru otvorile 2.000 biračkih mesta, tako da je većina birališta ostala otvorena.

Objavljeno: 22:20h

Biračka mesta širom Katalonije zatvorena su u 20.00 po lokalnom vremenu, a glasačke kutije su odnete na “tajnu lokaciju“, preneli su svetski mediji.

Španske i katalonske vlasti su iznele podatke o broju mesta za izjašnjavanje na referendumu o nezavisnosti koja su zatvorena.

Tokom dana su se u Kataloniji dogodili veliki neredi, povređeno je više od 760 osoba u sukobima pristalica nezavisnosti i policije koja je pod kontrolom Madrida.

Španska policija je zatvorila 46 biračkih mesta, 27 u Barseloni, po šest u Taragoni i Đironi i sedam u Ljeidi. Civilna garda je intervenisala na takođe 46 biračkih mesta, 14 u Barseloni, 12 u Taragoni, osam u Đironi i 12 u Ljeidi. Oglasila se i katalonska policija, koja je navela da je zatvorila 244 biračkih mesta širom Katalonije. Podsetimo, katalonske vlasti su u nedelju ujutru otvorile 2.000 biračkih mesta, tako da je većina birališta ostala otvorena. Premijer Španije Marijano Rahoj se obratio javnosti i istakao da "nikakav referendum nije održan" i podsetio da je Ustavni sud Španije proglasio izjašnjavanje građana Katalonije neustavnim. Sa druge strane, portparol katalonske vlade Đordi Turulj je istakao da je "Španija danas bila sramota Evropske unije", kao i da će Madrid odgovarati pred međunarodnim instancama zbog nasilja koje je španska policija primenila u pokušaju da spreči građane da izađu na referendum. Uprkos tome, niko od visokih zvaničnika Evropske unije se nije oglasio. Lider LSV Nenad Čanak, koji se nalazi u Barseloni, rekao je za Tanjug da je "situacija dosta čudnovata", dok je bivši ambasador Srbije u Španiji Trivo Inđić istakao za N1 da se "ništa spektakularno neće promeniti u Španiji posle referenduma".

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.