MOJE TELO, MOJ IZBOR!  Hiljade žena izašlo je na ulice Dablina protiv zakona o abortusu! (FOTO)
Foto: Reuters

Marš za izbor

MOJE TELO, MOJ IZBOR! Hiljade žena izašlo je na ulice Dablina protiv zakona o abortusu! (FOTO)

Hiljade Irkinja putuje u inostranstvo svake godine radi abortusa, pretežno u Englesku

Objavljeno:

Hiljade demonstranata marširalo je u Dablinu tražeći liberalizaciju strogog irskog zakona o abortusu uoči planiranog referenduma o tom spornom pitanju.

foto: Reuters

Marširajući ulicama irske prestonice ka parlamentu, demonstranti su uzvikivali "Moje telo, moj izbor" i mahali transparentima s natpisom "Ne crkva, ne država, žene bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini", prenosi AFP.

"Današnja poruka je da je vreme da se deluje, jer smo dugo čekali promene", rekla je francuskoj agenciji Linda Kanavah, portparolka organizacije Kampanja za prava na abortus, koja je organizovala protestni skup.

foto: Reuters

Ona se založila za potpuno povlačenje zakona, bez izuzetaka.

foto: Reuters

"Marš za izbor" održan je danas i u Londonu, ispred irske ambasade. Pred rastućim pritiskom javnosti, irski premijer Leo Varadkar u utorak je najavio planove o referendumu o tom pitanju koji bi trebalo da bude održan u maju ili junu 2018, uoči posete pape Franje u avgustu.

foto: Reuters

Varadkar, inače lekar po profesiji, nazvao je sadašnji zakon "suviše restriktivnim", istakavši da bi podržao abortus u slučajevima fatalnih fetalnih abnormalnosti, ali da ne podržava širu liberalizaciju abortusa.

foto: Reuters

Hiljade Irkinja putuje u inostranstvo svake godine radi abortusa, pretežno u Englesku.

foto: Reuters

Abortus je u Irskoj uvek bio nezakonit, a 1983. godine je, posle referenduma, u Ustav uvršćen Osmi amandman kojim su data jednaka prava nerođenom detetu i majci.

foto: Reuters

Irska je, inače, veoma podeljena po pitanju abortusa, pa je tako nedavna anketa Ipsosa/MRBI pokazala da se 67 odsto Iraca protivi abortusu, ali je 76 odsto ispitanika za legalizaciju abortusa u slučajevima silovanja.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.