NETANJAHU: Izrael podržava osnivanje nezavisnog Kurdistana
Foto: Reuters

zaslužuju posebnu državu

NETANJAHU: Izrael podržava osnivanje nezavisnog Kurdistana

- Kada pogledate Iran na istoku, kada pogledate nestabilnost u regionu, stabilan i ujedinjen kurdski entitet usred močvare nije loša ideja

Objavljeno:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je rano jutros da Izrael podržava osnivanje nezavisne države Kurda, preneli su izraelski mediji. Netanjahu je podršku za nezavisnost Kurda izražavao i ranije. Godine 2004. on je rekao da Kurdi zaslužuju svoju posebnu državu. Međutim, njegovo današnje saopštenje odraz je zvanične politike Izraela uoči mogućeg referenduma o kurdskoj nezavisnosti. I drugi izraelski zvaničnici, uključujući pokojnog predsednika Šimona Peresa i ministra odbrane Avigdora Libermana, su ranije tokođe podržavali nezavisnost Kurda.

foto: AP

Pre nekoliko dana je izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked ocenila da "Izrael i zemlje Zapada imaju veliki interes u osnivanju države Kurdistan" i da misli da je došlo vreme da SAD podrži taj proces. Pre nekoliko dana je i bivši izraelski zamenik šefa armije general-major Jair Golan na skupu u Vašingtonu izrazio podršku kurdskoj nezavisnosti i rekao da Radnička partija Kurdistana (PKK) u Turskoj nije teroristička organizacija. - S moje lične tačke gledišta PKK nije teroristička organizacija, tako ja to vidim. Kada pogledate Iran na istoku, kada pogledate nestabilnost u regionu, stabilan i ujedinjen kurdski entitet usred močvare nije loša ideja - rekao je Golan, a njegov govor je privukao veliku pažnju medija u Vašingtonu, Turskoj i Iraku jer je PKK izvela hiljade napada na turske vojnike i civile tokom godina i zbog namere vlade u iračkom Kurdistanu da održi referendum o nezavisnosti ovog meseca.

foto: Reuters

SAD se tome protive i vrše pritisak na kurdsko rukovodstvo da odustane od plana. Međutim, Netanjahu je rekao da se Izrael protivi PKK i smatra je terorističkom grupom za razliku od Turske koja podržava terorističku organizaciju Hamas.

- Izrael se protivi terorizmu u celini i podržava legitimne napore kurdskog naroda da postigne svoju sopstvenu državu - rekao je on.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.