VANZEMALJCI HOĆE DA NAS KONTAKTIRAJU? Naučnici zbunjeni, ne znaju ko šalje signale udaljene 3 milijarde svetlosnih godina! (VIDEO)
Foto: AP

nije prvi put

VANZEMALJCI HOĆE DA NAS KONTAKTIRAJU? Naučnici zbunjeni, ne znaju ko šalje signale udaljene 3 milijarde svetlosnih godina! (VIDEO)

"Breakthrough listen" koristio je instrumente Grin bank teleskop u Zapadnoj Virdžiniji u nedelju 27. avgusta kad je odednom uhvatio 15 signala na frekvencijama između 4 i 8 GHz

Objavljeno:

Naučnici projekta za traženje inteligentnog života u svemiru "Breakthrough listen" uhvatili su misteriozni radio signal iz patuljaste galaksije udaljene od Zemlje čak tri milijarde svetlosnih godina.

Još je veća misterija što se signal ponavlja. Prvi put su ga registrovali 2. novembra 2012. Ponovio se 2015., da bi prošle godine naučnici konačno detektirali izvor, galaksiju tako malu da joj masa iznosi samo jedan posto Mlečnog puta.

"Breakthrough listen" koristio je instrumente Grin bank teleskop u Zapadnoj Virdžiniji u nedelju 27. avgusta kad je odednom uhvatio 15 signala na frekvencijama između 4 i 8 GHz.

"Vrlo je sumnjivo da se pojedini signali mogu pojaviti bilo gde u tako širokom rasponu frekvencija, a svaki pojedini pokrio je relativno uzan frekvencijski prostor", kaže Piter Viliams s Harvarda.

"Jedva čekam da čujem ko će za ovo ponuditi neko dobro objašnjenje", rekao je Viliams.

Razlog za ovakvu izjavu stručnjaka su moguća objašnjenja koja se poluslužbeno pojavljuju. Jedno je da je reč o neutronskoj zvezdi, izrazito masivnom ostatku umiruće zvezde koji rotira ekstremno brzo, a koja bi imala ekstremno snažno magnetno polje. Problem je, međutim, što se takva neutronska zvezda ne očekuje u tako minijaturnoj galaksiji, smatra većina naučnika.

Naravno da je jedna od spekulacija da se radi o udarima usmerene energije neke vanzemaljske civilizacije za pogon svemirske letelice. Reč je o konceptu svemirske letelice na jedro, koju pokreće usmereni visokoenergetski snop svetla. Međutim od tako "hrabrih" tvrdnji svi se ograđuju.

Naučnica Emili Petrof sa holndskog Instituta za radio astronomiju na Tviteru je napisala: "Da budemo jasni, mi ne znamo što je uzrok tih brzih radiosignala koje opažamo i ne mislimo da to ima veze sa vanzemaljcima."

Ovakvi signali mogli bi da budu posledica neke svemirske prirodne pojave, silovite, poput supernova, eksplodirajuće zvezde pri kraju svog životnog puta. No, u tom slučaju signal se ne bi ponavljao.Signal je nazvan FRB 121102.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.