NEMA ČEKANJA: SAD izvele probe nove nuklearne bombe!
Foto: Profimedia

podižu bezbednost

NEMA ČEKANJA: SAD izvele probe nove nuklearne bombe!

Probe su izvedene radi procene funkcionisanja bombi i sposobnosti vazduhoplova

Objavljeno:

Američko vazduhoplovstvo je početkom avgusta izvelo dve probe bombe tipa B61-12 koja ima nuklearni kapacitet, saopštila je Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost ministarstva energetike SAD.

Bombe, koje nisu bile naoružane nuklearnim glavama, izbačene su sa aviona tipa F-15E na poligon Tonopa u Nevadi.

KIM NASTAVLJA SA PRETNJAMA: Japan je prvi, biće još lansiranja!

Probe su izvedene radi procene funkcionisanja bombi i sposobnosti vazduhoplova pred uvođenje ovih bombi u naoružanje vazdušnih snaga SAD od marta 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Proba i odbrambene rakete

Lansiranje nove bombe izvršila je i Američka agencija za raketnu odbranu (MDA) i mornarica, koje su saopštile da je u vode Havaja lansirana odbrambena raketa.

Lansiranje je izvedeno s razarača USS Džon Pol Džouns i to pre predviđenog roka, dan pošto je Severna Koreja testirala balističku raketu preko teritorije Japana.

Koristeći se navođenim raketama Standard Missile-6 američko testiranje je uspešno završeno jer je raketa presrela balističku raketu srednjeg dometa.

Američki i britanski mediji podsećaju da je saopštenje o probama objavljeno u trenutku kada su povišene tenzije oko Severne Koreje pošto je Pjongjang izveo nekoliko proba balističkih raketa i pretio da će ispaliti rakete na području oko američke prekomorske teritorije Guam.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.