JEZIVI DETALJI UBISTVA: Da li je ovo razlog zbog kojeg je novinarka obezglavljena!?
Foto: Profimedia/EPA/JENS NOERGAARD LARSEN

istraga se nastavlja

JEZIVI DETALJI UBISTVA: Da li je ovo razlog zbog kojeg je novinarka obezglavljena!?

Kako izveštava "Njujork tajms", obezglavljeni torzo novinarke pronašao je danski biciklista na obali ostrva Amager, gde ga je more izbacilo u ponedeljak poslepodne. DNK analiza potvrdila je da se zaista radi o telu Kim Vol

Objavljeno: 24.08.2017. 16:28h

Ostaje misterija šta se dogodilo Kim Vol, švedskoj novinarki čije je nestanak sa podmornice danskog pronalazača Petera Madsena šokirao ne samo ove dve skandinavske zemlje, već i čitavu Evropu.

Kim Val (30) se vodila kao nestala od 10. avgusta kada je poslednji put viđena živa. Posle 11 dana neizvesnosti, njen leš je pronađen kod Kopenhagena u jezivom stanju - bez glave, ruku, nogu, koje je neko odrezao.

TRAGIČNA SUDBINA NOVINARKE: Otišla je na put privatnom podmornicom, juče pronađeno obezglavljeno telo!

Kako izveštava "Njujork tajms", obezglavljeni torzo novinarke pronašao je danski biciklista na obali ostrva Amager, gde ga je more izbacilo u ponedeljak poslepodne. DNK analiza potvrdila je da se zaista radi o telu Kim Vol.

Telo je pronađeno nedaleko od mesta na kojem je potonula podmornica na koju se Vol ukrcala sa danskim pronalazačem Peterom Madsenom (46) koju je on sam konstruisao, kako bi napravila reportažu.

foto: Reuters

Idućeg jutra, njen dečko je prijavio njen nestanak. Ubrzo posle toga Madsen je prijavio da je njegova podmornica potonula zbog kvara. Madsen je izronio iz podmornice i otplivao do obližnjeg čamca koji ga je spasio. Madsenova privatna podmornica dužine UC3 Nautilus, duga je 16.7 metara, i te je večeri pronađena na morskom dnu u Zalivu Koge, južno od Kopenhagena, na dubini od 6.7 metara.

Madsen je policiji rekao da je iskrcao Vol živu u luci u Kopenhagenu u noći s 10. na 11. avgusta. U ponedeljak je potpuno promenio svoju priču i izjavio da je "došlo do nesreće na podmornici u kojoj je Kim stradala i da je posle toga "sahranio" u moru", saopštila je policija.

Madsen je u pritvoru i optužen je za ubistvo iz nehata. Međutim, Madsenov iskaz je i pre pronalaska tela bio neuverljiv iz više razloga. Pitanje je zašto nije zvao policiju posle nesreće i smrti Val, nije odneo njeno telo na obalu niti ga je ostavio u podmornici, a nije rekao zašto je prvo tvrdio da je iskrcao živu. Kada je pronađen njen unakaženi leš, sigurno je da se radi o ubistvu za koje je Madsen, barem zasad, jedini osumnjičeni.

foto: EPA/ Johan Nilsson

Jens Moler, glavni inspektor za ubistva policije u Kopenhagenu, objasnio je da je leš pronađen s metalom privezanim za njega kako ne bi isplivao na površinu i da su na lešu takođe pronađene povrede koje ukazuju na to da je neko pokušao da istisne iz njega sav vazduh, da ne bi izronio.

- I dalje tražimo delove tela koji nedostaju - rekao je inspektor.

Još jedan značajan dokaz koji upućuje na to da se radi o ubistvu su pronađeni tragovi zgrušane krvi pronađeni u podmornici. Analiza je pokazala da krv pripada nesrećnoj novinarki. Policija smatra da je Madsen namerno potopio podmornicu, da bi prikrio ubistvo. Madsen i dalje poriče krivicu, a njegov advokat kaže da Madsen sarađuje sa istražiocima.

Madsen je u Danskoj poznat kao "raketni Madsen", ekscentrični i beskompromisni pronalazač i graditelj podmornica i svemirskih raketa koji se nadao da će postati prvi astronaut na svetu koji bi putovao u svemir u letelici koju bi sam izgradio. Njegov biograf Tomas Đursing objasnio je da je Madsen oko sebe okupio grupu ljudi koji mu pomažu i finansiraju njegove projekte, ali i da je njegov temperament doveo do konflikta sa mnogima od njih.

- Svađa se sa svima. I ja sam se s njim svađao. Ali to je tako s ljudima koje pokreće velika strast - rekao je Đursing.

Za mnoge Dance i Šveđane ova misterija asocira na skandinavske krimiće po kojima je region poznat. Svakako najzanimljiviju teoriju o motivu ubistva izneo je "Kopenhagen Post", kojem se obratio anonimni čitalac s dokazima da je Volova prethodno pisala o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike, pri kojem se često koriste upravo privatne podmornice. Osim toga, obezglavljeni leševi su vrlo prepoznatljiv znak ubistava od strane zloglasnih južnoameričkih narko-kartela.

S obzirom na sve otkrivene dokaze, scenario po kojem se radi o nesreći zvuči potpuno neverovatno. Ostaje da se vidi hoće li Madsen ponovo promeniti svoj iskaz i reći pravu istinu.

(Espreso.rs / Index.hr)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media