SUPTILNO SE POHVALIO: Kim Džong Un otkrio kakve rakete sprema! (FOTO)
Foto: Reuters

REALNA PRETNJA

SUPTILNO SE POHVALIO: Kim Džong Un otkrio kakve rakete sprema! (FOTO)

Stručnjaci navode da je kućište sa fotografije lakše od prethodnih metalnih verzija, što omogućava projektilima produženi let

Objavljeno:

Novoobjavljene fotografije otkrivaju neočekivani napredak severnokorejskog raketnog programa, uključujući do sada neviđeni tip projektila, kažu stručnjaci a prenosi CNN.

Državna agencija KCNA danas je objavila da je lider Severne Koreje Kim Džong Un posetio Hemijski materijalni institut pri Akademiji odbrambene nauke, koji se nalazi na nepoznatoj lokaciji.

- On je poručio institute da proizvodi više raketnih motora na čvrsto gorivo i vrhove raketnih bojevih glava daljim širenjem procesa proizvodnje motora - navodi se u saopštenju.

TRAGIČNA SUDBINA NOVINARKE: Otišla je na put privatnom podmornicom, juče pronađeno obezglavljeno telo!

Stručnjacima su, međutim, odmah upale u oči fotografije državne inspekcije.

- Ovo nam Severna Koreja pokazuje da njihov program raketa na čvrsto gorivo napreduje – izjavio je za CNN Dejvid Šlermer, istraživač Instituta Monterej pri Centru Džejms Martin.

foto: Reuters

Na jednoj fotografiji Kim otkriva poster na zidu na kojem se jasno pominje projektil zvan “Pukguksong-3”, potencijalni naslednik prethodne dve verzije projektila, oba na čvrsto goriva i srednjeg dometa.

- Želja Severne Koreje da napravi projektile na čvrsto gorivo vođena je njenom potrebom za raketama koje mogu lansirati brzo i diskretno. Rakete na čvrsto gorivo se brže nameste… Projektil sa čvrstim gorivom je uvek pun, pa samo treba da ga dovezu na neko mesto i lansiraju. Mnogo je jednostavnije da se stavi u dejstvo, a teže da se otkrije pre lansiranje jer ima manje priprema – istakao je Majkl Djucmen, istraživač Centra Džejms Martin.

foto: Reuters

On je istakao da su svi balistički projektili SAD i Rusije na čvrsto gorivo.

Na drugoj fotografiji vidi se Kim Džong Un pored velikog bakrenog kontejnera, za koji stručnjaci smatraju da je plastično kućište za raketu, ojačano namotanim vlaknima.

- Nije testiranje projektila, ali je i dalje veoma uznemirujuće za ljude koji prate razvoj severnokorejskog balističkog programa. Ja ga pratim i ovo je ranije od očekivanog – ocenio je Djucmen.

Oba stručnjaka kažu da je kućište sa fotografije lakše od prethodnih metalnih verzija, što omogućava projektilima produženi let.

foto: Reuters

Kad se američka mornarica okrenula lakšim kućištima tokom šezdesetih, njihovi projektili su leteli dodatnih 1.500 kilometara, što je za 50% više od prethodnih letova, istakao je Djucmen, dodajući da su takođe prešli na raketno gorivo.

Šlermer kaže da je malo verovatno da je otkriće novih projektila ili kućišta greška Pjongjanga.

- Mislim da tu nema mesta bilo kakvoj slučajnost, snimci jasno pokazuju “Pukguksong-3” i to nam Severna Koreja pokazuje šta ćemo uskoro videti – zaključio je Šlermer.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.